onsdag 20 februari 2013

Har du en idé till en trädgårdsbok?



Varför jag gick med i STA (Sällskapet trädgårdsamatörerna)?

Deras öppna trädgårdar-dagar är fantastiska, och jag har sett att de har många roliga föredrag. I tisdags kväll bjöd Carin Brosten (bilden) som är redaktör på Ica Bokförlag på insikter i bokförläggarbranschen. Jätteintressant!

Hon sa att hon var nervös före sitt föredrag. Tror jag knappt på.

Kul, rappt och intressant.

Vad fäller avgörandet vid bokmötet om en idé?

Har boken en bred publik? (= kan den sälja massor?).

Känd och återkommande författare är inte fel, men här är faktiskt bokförläggarna mer förlåtande än vanligt. En bra idé till trädgårdsbok är lättare att genomföra för en ny person än att få en roman antagen (som är jättesvårt i och för sig).

Idén är det viktigaste. Förlaget hjälper till med resten. Idén är bäst om den är alldeles svenskt lagom, inte för trendig och allt för ny. Inte för efter resten av trädgårssverige (för trädgårssverige handlar det ofta, ofta om eftersom det är svårt att översätta andra länders böcker till våra speciella förhållanden).

Sympatiska Carin Brosten berättade att en bok kan ta långt över ett år att genomföra. Är idén riktigt bra kan ett utländskt förlag nappa på en översatt variant, då väntar ofta förlaget in den översatta versionen för att kunna samordna tryckningen utomlands. Det blir billigare så. Då förstår man att trender som slocknar om fjorton dagar inte är intressanta. Vilka svåra beslut det måste vara att fatta.

Carins käpphäst, att Sverige och Ica Bokförlag saknar en bok om rhodedenron och azalea, två växter som väldigt ofta finns i våra trädgårdar, har ännu inte fått gehör. En sån bok anses vara för smal. :-)


Bokomslag Skörda nya smaker : en upptäcktsresa i trädgården (inbunden)



Med oss fick vi en present från Carin Brosten och Ica Bokförlag. Skörda nya smaker, en upptäcksresa i trädgården författad av "mannen i hatt" som är västmanlänning i förskingring, Anders Kjellsson.

Jag blev kär i boken redan sent i tisdags kväll, men jag återkommer om det . . . Carina Brosten var såklart redaktör för boken.



Foto: Sofie Lindblom / Ica bokförlag


Jag är nöjd efter mitt första STA-möte (Sällskapet trädgårdsamatörerna), ett årsmöte för Mälardalskretsen där jag valdes in som ordinarie ledamot. Huvva.

Minus med mötet:

Lotteriet, där jag i och för sig med rodnande kinder valde ut ett vansinnigt snyggt klematistorn i järn och ett par dyra trädgårdhandskar som vinster. Lotterier känns gammaldags för mig och som slöseri med tid. Jag förstår att äldre medlemmar i STA i princip kräver att det ska gå till så här, men kul känns det inte.

Att en äldre man i den grånade församlingen sa att det är en otrolig skam att stadens pensionärer har så ont om lokaler att tillgå (STA, alltså). Varpå mötesordförande försynt påpekade att kanske inte alla kände sig träffade av etiketten pensionär.

Plus med mötet:

Trevliga människor! Hamnade genast bredvid en varm och härligt öppen lantis. En presumtiv kompis kändes det som. Tog 30 sekunder.

Känslan av ett genuint välkomnande. Även om många såg förvånade ut när jag den sprillans nya ledamoten ställde sig upp och sa: hej, hej!

20 kommentarer:

  1. Hahaha grymt roligt! Tack för info!

    SvaraRadera
  2. Vilket härligt inlägg! Blir alldeles glad. Man kanske skulle ta och med i STA.
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Gå med, en av fördelarna som jag glömde är deras fröförmedling. WHOUPPPAAAAA!

      Radera
  3. Fniss! jättekul inlägg!
    Jag var med på ett STA möte i Göteborg och det var en upplevelse med väldigt lika drag från din...
    Det var stor uppslutning och föreläsningarna var superintressanta - tokintressanta! Dock gick en av föreläsarna på toa med påslagen mick i pausen... vilket kanske var förklaringen till att jag inte fick kontakt med en enda. Stämningen var lite... pinsam... Jag kände mig helt utanför en väldigt tight klubb med medhavda koppar och invanda rutiner... Men det var definitivt värt besöket tack vare ämnet.
    Skulle gärna gå igen men inte förvänta mig att träffa någon kompis så som du hade turen att göra.
    Vi ses!
    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, gå på ett möte igen! Tror vi behövs! :-)

      Radera
  4. He he artig.
    Jeg deler gjerne litt sol med dere i Sverige, så da krysser jeg fingre og tær for at den skinner på deg i morgen.
    Klem fra Marit.

    SvaraRadera
  5. Vilken hörlig mötesrapport! Tycker nästan att det känns som om jag oxå var där :)

    Solsken
    //Linda

    SvaraRadera
  6. Man skulle kanske gå med då, det är ju bara typ 18 år till pensionen, he he.
    Låter konstigt att det är sör smalt med Rhododendron och Azalea. De är ju jättepopulära och det kommer nya sorter. Skumt...
    Nejdu, guldstjärnor delas inte ut. De får man ge sig själv! Jag är så less på organisationen som gör mig slut att jag är hemma denna vecka. Jobbet i sig är det inga problem med, även om det kan vara tungt. Nae, det är allt runtomkring. Suck, att det ska vara så och det är tyvärr inte ovanligt...

    Kram, Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst, förlag är väl helt enkelt lite konservativa och tröga bjässar, som vill vara nytänkande men inte törs vara för crazy. Öh, känns det igen?
      Ja, förstår verkligen lessheten på organisationer som inte vill sig. *sympati*

      Radera
  7. Her har du virkelig fått med deg alt..og boken ser veldig fin ut:)
    Godt du du nevner både det positive og det som ikke var fullt så bra..slik er det jo:)
    Solskinn...håper det flommer over deg og innhyller deg i sitt varme og gode skinn...imorgen:))
    Ha en fin kveld:))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fniss, tack Inger Marie! Du är då lika välformulerad och vänlig som alltid. :-)

      Radera
  8. Intressant - och lite sorgligt. Men vårt språkområde är väl för litet för "smalare" trädgårdslitteratur. Ändå är det just böcker som handlar om det vedartade materialet som borde prioriteras. Perenner, grönsaker och trädgårdsdesign är ju inte lika klimatberoende...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, både och. Vi har ju ett speciellt klimat, men man tänker - Norden, det är väl ändå gaaaanska stort. Eller?
      Och visst, vedartat är ju så oerhört värdefullt för oss!

      Radera
  9. Kul att att höra att du gillar Anders Kjellsons bok. Han och Elisabeth Svalin Gunnarsson kommer till trädgårdsdagen som Glanshammars trädgårdsförening anordnar i mars. Efter din kärleksförklaring måste jag nog köpa hans bok !
    Ha det så gott och lycka till med styrelseuppdraget !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är verkligen värd att köpa! Jag ska skrapa mig samman till att skriva en recension tänkte jag. Inom kort. Och tack! :-)

      Radera
  10. Välkommen till STA-världen. Ungdomar behövs! Själv avgår jag som ordförande efter fyra år i sörmlandskretsen. Föreningsarbete kan ibland vara ganska mossigt!

    SvaraRadera
  11. Å jag är med men har inte varit på ett enda möte. En miss uppenbarligen!

    SvaraRadera
  12. Funderar också på att gå med i STA, men kan inte riktigt bestämma mig för vilken krets. Bor dumt till för båda de närliggande kretsarna och får långt till alla möten och då känns det som det kan kvitta. Har erfarenhet av föreningsengagemang i "vanlig" trädgårdsförening och min upplevelse där är som du beskriver ovan. När höjdpunkten på årsmötet var att PRO-kören (I'm not kidding) skulle komma och sjunga gick jag ur... Nu är jag med i en förening som ligger en liten bit bort, men där medlemmarna i alla fall är något yngre.
    Kram Kristina

    SvaraRadera