torsdag 7 februari 2013

Vackrast i februari - kornellEfter att ha läst kornellernas lov både på Allt om trädgårds forum och i olika trädgårdstidningar slog jag till i höstas. Jag köpte två buskar på rea.

Så fantastiskt bra! Jag måste ha fler.
Cornus alba sibirica, en korallkornell som ska bli 2.5 meter hög ungefär är absolut vackrast just nu. Klarröda stammar.

Men Cornus alba Ivory Halo lovar också gott, den ska bli en meter lägre, men i gengäld bjuda på vitkantade blad och krämvita blommor i juni. Stammarna har tre skvättar mer svart i den röda tonen och bjuder inte på samma färgfest just nu. Men röda är de, och vackra.Ser ni skillnaden? Röda spröt bland gråa plommonträd och plommonslyn. Visst är det ändå en syn som piggar upp? Nu ska jag köpa kornell som går i orange också! :-)

Anna Vattenkanna är det geni som uppmanar oss att välja en favorit i trädgården (AAaaaaAAAaaaAAAahhhh, bara en!) per månad, sedan kan vi kika i hennes länksamling vad bloggkompisarna valt. Om några dagar lägger hon ut februari månads länk. Det blir kul!

30 kommentarer:

 1. Åja..cornellen er på sitt vakreste nå midt i vinteren! Du vet at det er lett å lage nye planter selv...de roter seg lett fra en gren du stikker i bakken...
  og takk for du minner meg på Anna Vattenkannas utfordring..mmmm..men bare en plante...vanskelig:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vilket bra tips du kommer med! Det ska jag verkligen pröva, så fort backen bara går att peta ned en avklippt gren i.
   Precis, bara en växt. Oj, oj. :-)

   Radera
 2. Enig med deg den er så fin vinter og sommer.
  God kveld fra Marit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli så kul att se hur den ser ut i sommar!

   Radera
 3. Jösses vad jag lär mig mycket när jag läser på din blogg! Ha det gott! Kram Iréne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad jag blir glad! Lär dig av min blogg, jag som inte kan något känns det som. (Typsikt kvinnlig kommentar, jag ger genast mig själv en uppsträckning)

   Radera
 4. Kornell er flotte planter. Her hvor jeg bor harmange fått en ekkel soppsykdom på plantene sine. På en kirkegård hvor det var store flotte bukser har de mått skjære ned alt sammen. Så jeg har ikke den røde, men Ivory Halo har jeg. Husk på at det er på de nye greinene at rødfargen er sterkest. Ettersom greinene blir eldre mister de mye av fargen.

  Takk for påminnelsen om månedens plante :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, undrar om jag ska beskära dem i vår? Jag tycker de är så små, men någon gren kanske jag ska ta?

   Radera
 5. Va fina de är....såna borde jag också skaffa:-)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glatt överraskad! Trodde de var lite tråkiga innan jag skaffade dem, det är de inte!

   Radera
 6. Inspirerande vackert med kornell. Jag undrar jag om jag inte kan klämma in en sån också hos mig. En variant som tål lite skuggigt ska jag leta efter. :)

  SvaraRadera
 7. Jag gillar att korallkornellerna åter börja synas hos privatpersoner efter flera decenniers nono-stämpel. En jag gillar skarpt är C. sanguinea 'Midwinter Fire'.

  Kom ihåg att länka upp på söndag!!!!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå, ska genast googla fram bilder på Midwinter Fire. Japp, jag ska länka upp!

   Radera
 8. Visst är de urläckra, alla olika former och färger på korneller som finns. Har många olika, men svär över de som funnits här i trädgården långt innan vi flyttade hit. De är stora buskage som får nedkämpas med motorsåg varje år för att hållas i schack. Slår ju rot på nedhängande grenar. Praktiskt ibland, jobbigt att hålla efter.
  Hej hopp!

  SvaraRadera
 9. Snygga med sina röda grenar. Har sett limegröna också. När jag gick till jobbet för nån vecka sen så bröt jag av några sånna i ett buskage (det tillhörde inte nån trädgård ifall nån nu blir orolig). Nu har vi härligt grönskande kvistar med begynnande blommor på och jag njuter varje gång jag kommer in i fikarummet.

  Mer grönt åt folket!

  SvaraRadera
 10. sen så finns det ju cornus stolonifera"flaviramea" som lyser vackert gulgrön på vintern! växer som ogräs

  lycka till margareta

  SvaraRadera
 11. Utan att ha någon koll alls så har jag njutit av det röda inslaget i vinterträdgården varje år :)) Nu vet jag vad det är jag titta på :)

  SvaraRadera
 12. Ja , vad vore livet utan korallkornell . Korallkornell och gullkornell ihop är också en bra kombination för lite färg en grå vinterdag som denna. Bra val!
  Kram Luna

  SvaraRadera
 13. Så bra att du kom ihåg att länka!

  Kram

  SvaraRadera
 14. Heisann!

  Pass på å beskjære for de gamle greinene er ikke så flotte med rødfarver som de nye! Klem

  SvaraRadera
 15. Vad snyggt med de röda grenarna! Skulle matcha snyggt här med all snö;-)

  Ha det bra//Laila

  SvaraRadera
 16. Verkligen en härlig röd färg! Vi har en gammal kornellbuske som jag måste beskära ordentligt i år för att få de fina nya kvistarna. De gamla är ju inte alls färgstarka. Bra påminnelse, ska väl göras nu på våren.

  SvaraRadera
 17. Vad trevligt att du valde en buske. Kornellen är ju helt klart en prydnad ute nu när det inte finns så mycket annat som lyser upp. jag har den röda också.
  Kram Mia

  SvaraRadera
 18. här sjunger jag åxå kornellernas lov
  planterade några i höstas
  vist är dom fina
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 19. Åh, så fina! Några sådana vill jag absolut plantera i min trädgård. Jag vill ha mer färg på vintern.
  Ha det fint,
  Carina

  SvaraRadera
 20. Om jag hade haft min korallkornell kvar så hade jagvalt den. Fin och snyggt röd mot den vita snön. Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 21. Det är verkligen läckert med de röda grenarna mot den vita snön! Du är smart som väljer växter som är snygga även på vintern. Måste nog börja skärpa mig där, och planera lite mer framöver./Kram Titti

  SvaraRadera
 22. De är verkligen fina med sina röda stammar. Jag hade en, men den dog. Så jag ska också skaffa en ny, med röda stammar. De lyser upp bland alla tråkigt vinterfärger i trädgården.

  SvaraRadera
 23. Ja kornellerna är verkligen lysande med sitt röda grenverk nu i denna vita vintermånad!
  H. Kitty :)

  SvaraRadera