torsdag 21 februari 2013

Skörda nya smaker




Så här är det. Jag har blivit allergisk mot böcker med tema medelhavsträdgård. Jag vill inte ha ett fuskolivträd, eller en tanig citron i kruka i min västmanländska trädgård på vischan.

Andra får jättegärna ha det. Men jag säger nej.

Jag trodde först att Anders Kjellsons bok hade lite av det temat. Gudskelov hade jag jättefel. Karln har gått på upptäcksfärd med vässad kniv och spetsad gaffel i våra alldeles vanliga svenska trädgårdar.

Som är ungefär lika vanliga som köttbullar med lingonsylt. Köttbullar är ju en turkisk uppfinning. Lite av samma fenomen hittar vi i trädgårdarna. Koreansk blomsterkornell - inte bara vacker buske med vita blommor - frukterna går att äta.

"De jordgubbsstora bären har ett ganska tjockt, segt skal som döljer ett mjukt och fuktigt fruktkött som omger några få kärnor. Smaken är milt tropisk, likt papaya."

Zon 1-3.

Jag kan alltså greja en koreansk blomsterkornell i min trädgård utan att fjäska livet ur mig (förhoppningsvis).

Älskar det här! Att det jag har i min trädgård - förutom att vara vackert också går att äta ger guldkantat extrapoäng. Det är roligt med nya smaker. Och roligt att veta att smakexperimenten är säkra, jag kommer inte att dö i njursvikt.

Lingonen då? Var tog de vägen?

Joho då. Anders Kjellsson förklarar skillnaden mellan vilda och odlade lingon också, och ger de extrapoäng för att de är vintergröna - till skillnad mot de mer trendiga blåbären.

Supergillar!

Boken ges ut av Ica Bokförlag. Blir du mer nyfiken på Anders Kjellsson kan du hälsa på i hans webbutik, eller på riktigt i hans nya plantskola vid Hornborgasjön.




5 kommentarer:

  1. Störtgillar din blogg. Den är annorlunda och DIN och sticker ut ur mängden. Det är vad JAG gillar :-)
    Medelhavsträdgård kan faktiskt va fint men när man gör en sån grej får man ta i lite för att det ska bli bra!
    Trevlig kväll på dig. /Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. TACK! Jamen, absolut. Medelhavsträdgård kan vara fint, men inte hos mig ... :-))))))))
      Kram!

      Radera
  2. Hej,hej, du sympatiska!
    Härligt att ha en åsikt och även 'våga torgföra' den. (Men, så oss emellan: Jag har lite av en "Medelhafsträdgård" i min krukträdgård och den kom till före trenden...Jag har helt enkelt ett område i trädgården där det bara går att odla i krukor - i princip;)!)...
    Min barndom utspelar sig i en nyttoträdgård där jag var slaven. Därför är prydnadsträdgård mitt signum. Det är biotoperna jag fascineras av...

    Den växten du frågar efter i din kommentar är en ljusgul tandrot. Det vetenskapliga namnet står i bilden. Många frågar efter namnen och då kan jag bara konstatera att man klickar inte upp bilderna vilket är synd för det är ju så mycket roligare att se på dem i lite större format med blädderfunktion./Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej du trevliga! Jag gillar krukträdgårdar, men vet att allt skulle dö en säker död hemma hos mig - den glömska.
      Dessa slavsysslefyllda barndomar, he, he. Vad har de ställt till med.
      Jag är min egen slav, det är bäst så.
      Och jo, jag får erkänna, jag såg faktiskt det latinska namnet. Men jag var så trött och LAT att jag inte orkade googla fram svenska namnet. Och jag fick inte ihop det i din beskrivning, arbetssnurrig skalle.

      Radera
  3. *skratt* kan tänka mig både ett fuskolivträd och en tanig citronplanta hos mig...och boken ja, den låter intressant.
    Ha en fin kväll

    SvaraRadera