Lars Rings och Jan Rundgrens bok Växtriket, att skapa en trädgård började jag läsa med den yttersta misstänksamhet.
Två trendputtar som ska skriva om sin lilla innekolonilott i Ståååckhåååålm, tänkte jag.
Jag hade fel. Det var ju skönt det.
Foto: Roland Persson / Bonnier Fakta
Nej, det var inte för två veckor före fotograferingen som paret köpte sin kolonilott. Det var för 18 år sedan. Ungefär där började jag sänka axlarna.
Å, vad jag trivs med att höra om hur de kämpat mot kompakt blålera (är det inte på något sätt alltid roligare att läsa en bok om en trädgård med ungefär samma förutsättningar som ens egen?). Hur de hittar växter de trivs med, och som trivs hos dom. Hur de misslyckas. Om trevliga kolonilottsgrannar och om kampen mot utvidgningen av en banvall.
Respekt. Det här är trädgårdskärlek på riktigt. Boken får stå kvar i min bokylla, inte mycket till hyllning, men den enda jag kan ge. Om du klickar på Bokus länk kan du också provläsa lite ur boken, och se lite av Roland Perssons fina foton ur boken.
:-) Kul med böcker som man gillar. Ska bli spännande att se hur du upplever CFS där allt ska vara perfekt på mm. Jag läser en bok om CFS och där läste jag att de inför Ulf Nordfells vinnande trädgård odlade 300 jättestäppliljor på två olika ställen och använde de åtta som var mest perfekta. Låter inte riktigt som att pyssla i den egna trädgården ;-)
SvaraRaderaHa det bäst!
Kram Hélena
Hjaelp. Nej, inte riktigt samma grej kanske. Men med ett glas champagne innanför västen kanske mungiporna åker upp och man kan kisa uppskattande mot de åtta perfekta stänglarna av någonting ... Och självklart vore det jätteroligt att komma på en bloggträff hos dig!
RaderaHej igen! Tänkte faktiskt köra en träff i maj med lite bloggare och lite senare i juli. Skulle vara jättekul om du vill komma :-)
SvaraRaderaKram Hélena
Tack för tipset med boken! Har ju sett deras trädgård tidigare i något reportage och blev imponerad! Ha en skön vecka!/ Kram Titti
SvaraRaderaHa en fin vecka du med Titti! Kram!
RaderaJeg skjønner at du ble interessert når de hadde de samme forhold som hos deg. Det er mange som har blåleire, for det har jeg også. Men det er mye som trives her, f,.eks hosta ;)
SvaraRaderaJa, jag har börjat märka att det inte alls är dumt för vissa växter. Men mina fem år i trädgården känns inte som någonting alls. En ganska skön känsla. :-)
Radera18 år!! Skönt, då behöver man inte känna sig stressad efter 3 år då!!! Kram från Eva Linnea
SvaraRaderaTänkte samma sak. Fem år i en trädgård som var försummad när vi tog över, då är det bara att knoga på. :-)
RaderaHärligt när man hittar sina egna pärlor bland trädgårdslitteraturen!
SvaraRaderaAng. melongurkan: Det är absolut inte nu man måste så dem. Jag gjorde det men inte för att det är den optimala tiden nu./Anja
Tack Anja! Då kanske jag ska sansa mig lite, trots allt. Ett litet tag. :-)
RaderaJsg håller med om att trädgårdslitteratur blir tröttsamt ibland...mycket same, same...
SvaraRaderaMen denna kanske jag då ska skaffa?! För inspiration! :)
Så fort snön smält kommer jag och hämtar :))))
Det blir bra det!
RaderaJa, jag gillar boken, och jag gillar gubbarna. De tycker verkligen om sin jordplätt och det märks i hela boken. Kram!
Men åhh, det verkar ju vara en fantastisk bok! Tack för tipset! Känner att jag behöver kolonilottsinspiration och yes, också att få det inpräntat att det tar tid. Trädgårdar byggs inte på en dag.
SvaraRaderaKram!
Nej, det är väl just det. Tålamod. :-))))
RaderaDå vet jag vad jag har framför mig, det har gått snart 1 år. Å andra sidan så är det ju skönt för vad skulle man göra på sommaren om trädgården var "färdig".
SvaraRaderaLåter som en relativt bra och inspirerande bok, läser sällan eller aldrig trädgårdsböcker, jag gillar att prova mig fram och antingen blir det bra eller inte och då är det bara att plantera.
Kram kram
Jag har några favoriter som verkligen har gett min trädgårdslängtan en rejäl skjuts. Men det är svårt att hitta böcker som når upp till samma upplevelsenivå. Den här var en bra bit upp, inte riktigt lika bra som favvisarna. Men bra.
Radera