måndag 17 juni 2013

Provar näckrosor i 50 literskrus


Fick två härliga saltglaserade stengodskrukor som inte fick bo kvar på jobbet.

Nu har jag skurat ur och köpt varsin näckros till krukorna på Blomsterlandet i Enköping. En vit nymphaea Marliacea Albida och en ljusgul Marliacea Chromatella. Killen som jobbade i närheten av där näckrosorna stod var så in i bängen förkyld, så jag ville inte fråga någonting om någonting.

Zone 4 står det, och att man ska plantera näckrosen i en korg. De står ju i varsin liten korg, så den åkte ned som den var i vattnet i krukorna. Någon som har något tips? Hoppas det går bra, har drömt om att få ha näckrosor!

Ett av mina största fans hjälpte till:

Tvungen att visa den undre bilden också, trots att den är oskarp (jag skrattade). Märta krokade i svansen i vårt utebadkar för att vara säker på att inte drutta i den vattenfyllda krukan. Härlig stil eller hur?

19 kommentarer:

 1. Smart kisse :)
  Fungerar det att plantera i krukor så där? Lite spännande att du skriver om det idag - vi hade en diskussion om ifall det skulle funka eller itne, min son och ja idag. Vi konstaterade att vi inte alls visste ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får sälla mig till ert gäng. Jag har heller ingen aning. Näckrosorna var ohemult dyra tycker jag, 150 spänn styck. Så jag hoppas ...

   Radera
 2. Grattis till de urtjusiga stengodskrusen model XL! Det kommer säkert att gå bra med näckrosorna. Det brukar rekommenderas att man ska plantera om i näckroslera med lite långtidsverkande näring i en 25 cm korg. Möjligen om du skulle palla upp dem på ex tegelstenar så att bladen kommer närmre ytan och sedan successivt sänka dem allteftersom stjälkarna blir längre.

  Gillar din kisse - så smart!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Men då ska jag kika efter näckroslera och lite större korgar nästa gång jag åker förbi plantskolan. Tyckte nog att det såg lite fjuttigt ut med den lilla korgen de stod i.
   Och ja, det tror jag att jag ska göra, ställa en tegelsten under, de ser ut att vara lite långt ner i krukan än så länge. Bladen behöver väl ljus kantänka. Tack Anna!

   Radera
 3. Du har god hjælp i haven, kan jeg se :-)
  Dejlige billeder - håber du viser frem, når åkanderne blomstrer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har två personliga trädgårdscoacher! Känns mycket bra. :-)

   Radera
 4. Spennende prosjekt Bettina! :-) Krysser fingrene og håper du får det til! :-)
  Stein

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stein! Kan du inte korsa tårna också när du ändå är på gång?

   Radera
 5. Jeg har mine nøkkeroser i dammen her hele vinteren, og den bunnfryser. De har tålt det i mange år, for jeg ble så lei av å ta de inn hver vinter ;-) Krukkene du fikk var kjempefine! Du er heldig som har to trädgårdscoacher! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm. Jag måste ändå ta in dem på något sätt och vis eftersom jag måste tömma krukorna. Ja, ja. Den dagen den sorgen.

   Radera
 6. Det ser flot ud med de glaserede krukker ,planterne skal nok komme il at gro fint der,der findes en del åkander til lavt vand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt nöjd faktiskt! Nu hoppas jag bara på blomning!

   Radera
 7. Toppensnygga krukor!
  Hoppas att näckrosorna trivs och blommar fint.
  Tror också att näckroslera är ett bra tips.
  Hur gör du med detta till vintern?
  Inte tål väl krukorna att stå utomhus och vara vattenfyllda på vintern?
  Matkällare eller sänka i sjön?
  Det senare kan dock medföra problemet att ha svårt för hitta krukorna nästa vår...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är dom fina! Ja, jag får nog satsa på näckroslera. Det låter ju logiskt att de vill ha lite mer att växa i och lite mer näring för att kunna blomma.
   Näej, krukorna lär ju inte tåla frost med vatten i. Jag har tänkt att släpa in näckrosorna i garaget. Tror jag. Hur det ska gå till med näckroslera och allt har jag liksom förträngt lite grand.

   Radera
 8. Snyggt! Näckrosor är så vackra, blir lite sugen själv...
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trudeluttelutt, trudelutt, har två krukor till att ha små näckrosor i. *Självgod*

   Radera
 9. Men du planterar ju näckrosorna i korgar som du lyfter upp innan du baxar krukorna till garaget och väl där så klipper du av stänglarna och fyller på med lite vatten så det täcker näckrosen.... Sen vattnar du lite då och då under vintern!
  Superenkelt:)

  Kraaaam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ruttnar inte näckrosorna då under vintern? Om de ska vara i vatten? Du ska då avdramatisera allting! :-D
   Kram!

   Radera
 10. Näckrosor, häftigt och så bra för kissarna som ju alltid vill ha sitt vatten lite lagom moget (om de inte hör till katt-egorin som vill ha det droppande ur kranen förstås).
  Dricka ur vattenskålen i köket (som fylls med nytt vatten varje dag - enligt alla experters rekommendation) det får bli nödlösning.

  SvaraRadera