söndag 14 april 2013

James Hitchmough och alla frönJag blev omedelbums väldigt förtjust i James Hitchmough. Före fredagens föredrag på Nordiska trädgårdar hade jag inte en aning om vem han var. Efteråt var jag förstummad, impad.

Han har (bland annat) fixat Londons största ekologiskt hållbara park, en riktig gigant i ett område som var otroligt nedslitet och med mark starkt förorenad av tungmetaller. Vilken hjälte!Okej, så här ser han ut när han står lite mer still.

Och vilken stad! Tänka på en gigantisk ekologiskt hållbar park. Mja. Det handlar förstås om Queen Elizabeth Olympic Park. Det handlar om pengar. Det handlar om att få loss pengar för att göra det som är bra.

Strunta nu i att sätta på ljudet på datorn, för det vill du slippa till den här videon. Men titta, och tänk dig att var du än låter blicken vila så fortsätter havet av vajande blommor:

Visst är det fantastiskt?

Allt är frösått.

Det här handlar om att förhindra att jordbankarna längs floden ramlar ihop, att det ska vara billigt att sköta, någorlunda billigt att anlägga och HÅLLA.

Eftersom James Hitchmough är forskare så har han tagit reda på exakt hur många frön som krävs per kvadratmeter av varje blomsort som funkar bäst på stället.

Absolut billigast hade varit att låta nässlor och tistlar ta över hela området. James Hitchmough hetsade upp sig rätt rejält när han raljerade över miljömuppar som tycker att vanligt folk ska ha vett att uppskatta det som är ekologiskt rätt och riktigt.

De allra flesta skiter i ekologi. Det handlar inte om att trumma in kunskap i folks huven, det går inte, mässade James.

Ge dom det här istället:
En fullständigt hållbar OCH vacker park. Inte ett dugg inhemska växter, bara främmande fåglar. Men vackra, och riktigt läckra för alla insekter som behöver mat. Insekter kräver inte pass av blomman som bjuder på nektar.

Här ser du James Hitchmoughs sida över olympiska parken, därifrån har jag också lånat bilden. Gå in och kolla, där hittar du mycket läckert. Hoppas att han inte blir arg. Man får inte låna utan att fråga.

Är du nyfiken på mer, läs mer om tankarna bakom här hos LDA-design och är du sugen på mer lättsamt har Tom Stuart-Smith skrivit en lättsmält artikel som förklarar bra.

19 kommentarer:

 1. Spennende prosjekt! Det skulle vært flere som jobbet med det samme som han :-)

  SvaraRadera
 2. Jag är fortfarande lite kollrig efter fredagen. lite småkär faktiskt... ;)
  kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lika hög kollrighetsfaktor här. Härligt känsla. :-)

   Radera
 3. Om den där snyggingen hade något vettigt att säga dessutom så förstår jag att man blir kär;))))!
  Den parken verkar vara ett 'måste-besöka-ställe'.
  Roligt Bettina att du inviger oss andra som inte var där i ämnet!/Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, faktiskt. Jag blir jättesugen på att åka dit och kika när jag ändå ska till Chelsea i maj. Det trodde jag aldrig att jag skulle vilja åka till en olympisk arena. :-)

   Radera
 4. Hallå! Vad kul att du gillade James Hitchmough, han var verkligen en underhållande föredragshållare. Snygga bilder på honom också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt häftig kille! :-) Kul att han också får in design i hela kitet.

   Radera
 5. Hei Bettina. Ham kjente ikke jeg til heller, men WOW så flott blomning han har klart å skape av et "wasteland"! Fantastisk at han klarer å gjøre området ideelt for insekter, fugler og annet dyreliv, samtidig som det fremstår så vakkert for andre :-)
  Takk for at du blogget om dette. Jeg fikk mange fine ideer til et område langs elven...
  Ha en fortsatt riktig fin dag.
  Stein

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att det inspirerar! Ja, jag fick också idéer till ängslika planteringar. Skönt att slippa tänka att det måste vara inhemskt för att vara "på riktigt" också.

   Radera
 6. Underbart blomsterhav! Ibland brukar jag fundera på om man kunde hälla ut en massa fröer på vägslänter. Tänk var mycket roligare det skulle bli att åka motorväg då. Kantade av fingerborgsblommor eller nåt ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. JAAA! Gerillaplantering längs E18. Ska börja i sommar. :-)

   Radera
 7. Vilken blomprakt i denna park, blommor vajande i alla färger å former, helt underbart! Kram Iréne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bara att du gillar det, det gör jag också! Kram!

   Radera
 8. Sååå vackert det blommar i den parken.
  Tyvärr kunde jag inte delta under föreläsningen men hörde att många var väldigt nöjda.

  Jättekul att få träffas om en det blev en kort stund.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir lite hysteriskt under mässan på något sätt. Vore verkligen kul med en bloggträff i lugn och ro! :-)

   Radera
 9. Å, for et fantastisk blomsterhav!
  Jeg er helt sikkert på at det var et veldig spennende foredrag:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det! Extra roligt i och med att jag aldrig hört talas om karln, och han hade så otroligt vetenskapligt förhållningssätt till "vilt och naturligt".

   Radera