lördag 26 januari 2013

Okej sköldlössen - ni vann!Jag köpte ett litet, litet lagerträd på rea för över ett år sedan. Det har varit problem med det hela tiden.

Somrarna har varit okej, vintrarna ett helsike. Trots att jag tvättat av träden (pinnarna snarare) och bytt jord har sköldlössen kommit tillbaks.

Jag har googlat, såg tipset att väta en tops med nagellacksborttagning och försiktigt gnugga bort lössen. Hjälpte ett tag. Jag har inte tålamod med sådant. Tydligen är det fruktansvärt svårt att bli av med sköldlöss enligt Blomsterfrämjandet.

Jag ger upp nu. Jag är matroad och det var väldigt roligt att få smaka ett färskt lagerblad som var mycket mildare och samtidigt mer aromatiskt än ett torkat. Men jag är inte beredd att arbeta ihjäl mig för det.

Den som undrar över var sköldlössen är på bilden - titta på stammen. Där ser du små ljusbruna bucklor. Det är sköldlössmammor som i skydd av sin sköld kläcker massor av nya ungar.

21 kommentarer:

 1. Du har förstås vattnat förmycket. Ska stå kallt - nej inga -grader - men kallt

  mw men lössen kan ha ingått i köpet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker att jag skött mig exemplariskt, men det är klart. Jag kan nog ha vattnat för mycket. Men jag bor i hus på landet, så här blir det aldrig några värmerekord ... Tror jag fick lössen på köpet faktiskt - som en bonus. ^^

   Radera
 2. Elände, elände, elände! Stackars ditt lilla lagerträd.Jag har också haft sköldlöss, på en hibiskus. Den mådde inte heller bra men jag fick faktiskt bort dem. Pillade var och varannan dag. Det var innan jag hade barn så tiden räckte på något underligt sätt :)Nu har jag rotlöss på änglatrumpeterna och de verkar faktiskt vara ännu svårare att bli av med :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj då rotlössen är inte att leka med. Passa på och ta sticklingar, de rotar sig ju lätt så du har nåt kvar.

   Radera
  2. Smart råd att ta sticklingar av änglatrumpeten. Och blä för sköldlöss, trodde jag var ganska envis. Men de var värre. Idag åker lagern i soporna!

   Radera
 3. Ja usch, dom är inge rolig att ha att göra med. Jag fick på mitt persikoträd för många år sedan, men pillade och klämde ihjäl dom. Kommer nån iblan nu också men nu vet jag och kollar.

  Kram Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blä, har nått någon slags gräns känner jag. Ut och bort och börja om, kanske. Kram!

   Radera
 4. Usch, löss är äckligt. Tröttsamt att behöva pilla bort dem hela tiden, roligare saker finns det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är är sällsynt äckliga faktiskt. Ser avskyvärda ut.

   Radera
 5. jobbigt med de olika ohyrorna. Ibland får man helt enkelt ge upp.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, nu skiter jag i lagern och glädjer mig åt vårens fröer istället. Ska under rituella former slänga den i soporna idag.

   Radera
 6. Ja till slut får man ge sig. det ska ju vara kul att odla! Mitt citronträd fick ett angrepp i somras när det stod ute, så nu står trädet på karantän i ett eget svalt rum. Jag får se om det får en ny chans...

  SvaraRadera
 7. Sköldlöss är ena riktigt svåra odjur. Antagligen var de med trädet från början. Köp ett nytt litet träd till sommaren för de färska bladen är som du säger helt annorlunda i smaken.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en liten fröjd att få smaka färska blad. Riktigt kul. Kanske köper jag en till, men då ska den synas med lupp innan den får följa med hem. :-)

   Radera
 8. Hu, luselände. Har inte behövt ta hand om sköldlöss på några växter ännu, men jag har ändå full sympati. Sitta och pilla bort dem orkar man kanske en gång, men sen får det räcka. Släng. Glöm. Köp ett nytt. Spännande med smaken, kanske måste skaffa ett sånt... också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag slänger, glömmer och köper nog ett nytt. Det är riktigt roligt med den milda smaken. Men själva växten ser baske mej inte mycket ut för världen. Nu köpte jag ett litet träd i och för sig, men det var i princip en pinne med blad på. Inget fantastiskt växtsätt direkt, men så fick ju den stackaren bo i kalla norden också.

   Radera
 9. Sköldlöss är det inte lätt att vinna över. Hoppas du har mer tur med nästa lagerträd du köper.

  Ha en sköön söndag

  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karin! Jag lovar, jag ska ha en sköööön söndag!

   Radera
 10. Å fy för den lede! Jag kämpade läääänge med mitt citronträd. Men när jag till slut började drömma om de där j-a sköldlössen så åkte trädet ut och med det alla de äckliga små krypen.

  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 11. En annan sak... hur får man till svarafunktionen på inläggen? Hittar inte det på blogger.

  SvaraRadera