onsdag 16 januari 2013

Äppelmor vaktar fortfarande

Längs min promenadväg finns en lada som förfaller allt mer. Och ett stenkast från den finns en husruin.
Ser ni huset till vänster här? Så bra de haft det, utsikt över vägen, koll på allt.

Första gången jag såg ruinen ville jag ta några raska kliv och titta på spisen som står kvar. Min man höll på att rycka halsen av mig när han tog tag i koftkragen. Det var tur det. Huset har nämligen källare ...Det hann inte jag att se i ivern.

Visst är det vackert, och samtidigt lite otäckt?
Det är lite grand som att komma fram till häxans hus i skogen. Är stugan förtrollad?
På något sätt känns det ändå som en lycklig plats. Nära till lagården, och med en äppellund bredvid huset, längs med vägen.
Någon har ganska nyligen brytt sig om äppelfröknarna (nu åldrade, men ändå förnäma).
Ingen kommer fram här utan att äppelträden vet.


Nära döden? Icke, säger äppelmor och skickar stora vattenskott mot himlen. Än finns det kraft i gumman.
Vackert, eller hur (ledande fråga)? Jag måste göra som Hans i Brännberg som är duktig på att ta reda på historien om ett hus och skriva ned den. Det ska jag försöka göra i sommar. Och här kan du se bilder från ett annat torp längs min promenadväg.

24 kommentarer:

 1. Jag tycker det är synd med gamla torp som förfaller men lite lyckligt nostalgiska tankar får man, kul om du hittar historian också. Äppleträden kan kanske viska till dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske? Visst känns det på många sätt tråkigt när man ser förfallna torp. Men genom sin egen släkthistoria vet man ju också att livet och yrkesval förändrats. Men visst väcker det tankar och min allt för livliga fantasi ... :-)

   Radera
 2. Det är något sorgligt över hus som får stå och förfalla. Tänker på de som bott där, pysslat & fixat & haft sig och så bara går det till förgängelsen. Men det är väl så det ska vara kanske? Hoppas du kan hitta husets historia och berätta för oss.
  Vackra bilder.
  /Eva LInnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag ska göra mitt bästa för att ta reda på vilka som bott här. Tänker också så, att här är det mycket hårt jobb som går åt förgängelsen. Men det är ju så livet ser ut.

   Radera
 3. Så mye snø dere har, hos deg er det mye vinter.
  Det hadde vært moro og sett tilbake i tiden, da kunne en se hvem og hvordan de bodde i det gamle huset.
  Det var sikkert barn som lekte under epletreet.

  Flotte bilder, god kveld til deg fra Marit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi har fått en andra laddning med snö här. För någon vecka sedan var det barmark efter en töperiod, men nu ordnar det upp sig. :-)
   Tror också att en hel skock med ungar lekte tittut i äppellunden.

   Radera
 4. Flotte vinterbilder! Jeg blir litt trist når jeg ser sånne gamle forfallende hus som ingen bryr seg om lenger. Det er sikkert gode epler! Ha en fin kveld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, man blir ju lite lättare vemodig. Har för mig att äpplena är hemskt små, men jag ska smaka i sommar!

   Radera
 5. Gamla hus och husruiner är något av det mest fascinerande jag vet och dessutom har de en förmåga att sätta igång fantasin. Tänk om de kunde tala och berätta vilka hemligheter de döljer.
  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är spännande att gå runt och kika. Se små tapetrester (otroligt i sig) och rester av inredning. :-)

   Radera
 6. Visst är det vackert. Fint fångat på bild!

  SvaraRadera
 7. Fantasieggande med gamla hus och deras trädgårdar. Man kan ju inte låta bli att fundera på vem som bott där och hur de levt och hur trädgården sett ut en gång i tiden. vackra bilder och om du skulle få för dig att ta reda på stugans historia måste du berätta om den för oss.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det. Jag har klivit runt där sommartid och kikat också, men inte fått syn på någon växt som ser ut att ha hört till en gammal trädgård. Jag lovar! Får jag reda på historien så lovar jag att lägga ut den här. :-)

   Radera
 8. Visst är det spännande med gamla hus och lite sorgligt. Man vill gärna titta, fast man får vara försiktig så att man inte skadar sig i ruinerna. Vem vet vad som kan trilla ned.
  Man undrar vem som har bott så där. Kanske finns det någon som äger torpet som du kan fråga.
  Underbara bilder.
  Trevlig kväll!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Vittran! Man undrar också varför någon flyttade från torpet, ladan var i väldigt fint skick när vi flyttade hit för fem år sedan. Sedan blev det ett litet, litet hål i taket och efter det gick det förfärligt fort. Nu har halva ladan rasat.

   Radera
 9. Lite sagolikt och väldigt fantasieggande med övergivna hus och ruiner. Visst blir man fascinerad? :)
  Fina bilder! Samtidigt blir jag nyfiken på hur stället ter sig i sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag ska fotografera i sommar också, lovar. Nu är det så mycket sly att det nästan är svårt att se huset från vissa håll, men det är fint det också.

   Radera
 10. Visst är det häftigt att trädgården fortsätter att leva sitt liv långt efter att människorna lämnat den. Vid mitt föräldrahem finns det en liten lycka i skogen med ett äppelträd och delar av en gammal husgrund. Spännande att veta att där hade min farmors farmor sin undantagsstuga.
  Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är häftigt. Det är lite som pay-back time. Många års kärleksfullt slit i trädgården lönas med att det syns ett tag efter att ägaren försvunnit. Jag blir också nyfiken på vad som hände i bygden i stort, här finns så många övergivna små torp. Välfärd? Inte fint att bo i stuga? Flytt till stan?

   Radera
 11. Man blir jammen nyskjerrig på hva som har skjedd her. Trist egentlig, at det forfaller helt. Det må ha vært et nydelig sted en gang i tiden.
  Fine vinterbilder da:)
  -Elin-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror det har varit fantastiskt. Tänk när äppelträden stod i rad och var klippta och fina. Det måste ha varit en syn. :-)

   Radera
 12. Härligt att äppelträden lever vidare. Lite kusligt med källaren. Farligt om någon som inte vet kommer dit och ramlar ner.

  Ha det gott

  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror det finns lite planer på att fylla igen källaren. Hoppas det blir så. Otäckt om barn skulle leka där.

   Radera