måndag 30 juli 2012

Madonnalilja - oh la la

Vilken start på dagen. Slängde upp ytterdörren, struttade två steg till entrérabatten och började dansa.

Madonnaliljan, Lilium candidum, har börjat blomma. Vitvit, sirlig och måttfullt doftande.

Jungfru Marias egen lilja, hon syns ofta med den på målningar. Jag slog till på två dyra lökar efter att ha läst trädgårdsguruns Karin Berglunds ord om den, den kan vara en kinkig madame. Men - man kan hämnas på den om den inte blommar genom att äta upp den stärkelserika löken. Madonnalilja var nödmat förr.

Min blommar. Tur för den.
5 kommentarer:

 1. Så vacker! Här blommar liljorna för fullt! Borde kanske fotografera mina också - de är ju så maffiga. Har också satt Madonnalilja, men är inte säker på vilken det där av mina liljor, eller om den ens har kommit upp. Fast jag har en högväxande lilja med massor knoppar som ännu inte slagit ut - möjligvis att det kan vara Madonnan. Har den där liljan i inlägget under. Gillar inte doften, men finfin är den att titta på :)

  Ha en fin dag!
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Fram med kameran! Liljor är roliga typer att plåta.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jag köpte en Madonnalilja (också från odla.nu) och gjorde misstaget att inte läsa ordentligt på påsen hur den skulle planteras utan jag tryckte ner den på 3 lökstorlekars djup (som man gör med det mesta annat i lökväg). ETT blad har kommit upp och med lite, lite tur så kan jag rätta till mitt misstag i höst. Den ser underbar ut!
  Svar på kommentar i från min blogg (www.nillasgarden.se): Jag har ingen aning om det är ett misstag i från odla eller om naturen självt har spelat ett spratt och inte riktigt känt för att leverera den färg som vi trodde att det skulle vara :-)
  Jag tycker egentligen inte att det spelar någon roll, jag ser bara ytterligare lite mer variation i färgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att gå ut i trädgården, ställa sig bredvid madonnaliljan och vässa kniven så att hon hör. Slamra med gaffeln mot tallriken också och smacka högt. :-)

   Radera