måndag 9 juli 2012

Fina klockor på fingerborgshatt

Penstemon digitalis, fingerborgshatt, är en av mina absoluta favoriter. Husker Red heter just den här.

Nu står den i rabatten på framsidan av huset, i full sol. Den är vacker från det att de första bladen sticker upp, till dess att den blommar - och det kommer den att göra ett tag nu.
Jag gillar de mörka stjälkarna, riktigt vinröda. Bladen ser ut som om de doppats i samma färgburk som stjälkarna.

Blommorna ser ut som små digitalisklockor. Mycket näpna. Det är svårt för mig att fånga på bild att färgen går i svagt, svagt violett. Mindre modeller av humlor är mycket förtjusta i blommorna. Det är inte dumt det heller.
Så här såg bladen ut i början av juni. Visst är dom läckra?


Hos mig har fingerborgshatten sällskap av vita franska kungsljus, dagliljor, purpursporre och en hel massa andra kompisar. Kisa mot vita blommor i mitten av bilden, där står fingerborgshatten. Me like!

11 kommentarer:

 1. Den penstemonen har även jag i trädgården. Jag har också fascinerats av att den nästan ser ut som en tulpan på våren och av den mörka färgen. Men i våras märkte jag, att den liksom rest sig ur jorden (man såg litet av rötterna ovan jord), så jag lade lite jord ovanpå för att täcka rötterna. Den behöver nog planteras om, tror jag. Jorden har nog blivit för kompakt.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. PS
  Penstemon 'Husker Red Strain' heter min, men det är väl samma som du har?

  /R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamenvisst! Det glömde jag ju att skriva, fast på min etikett står det bara Husker Red. :-)

   Radera
 3. dEN ÄR VERKLIGEN FIN. JAG HAR EN ANNAN BLOMMA SOM PÅMINNER OM DIGITALIS, MEN ÄR LÅG OCH tunn. Googlade på fingerborgshatt och kom till dig.. men det är inte samma..
  Man kanske kan få tigga frön?

  Ha en fin dag!

  Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marie, det är klart du ska tigga frön! Jag ska hålla utkik och verkligen försöka få fatt på fröna (inte min starka sida).

   Radera
 4. Superläcker!
  /Ulrika http://www.timjanochpioner.se/

  SvaraRadera
 5. Det är en blomma jag inte känner till. Tack för tipset! Gissar att det finns frö att få tag på. Jag gillar växter med röda stjälkar, de är konstverk i sig. Dina godingar har dessutom fina blommor, vad mer kan man önska?

  Kram, Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt inte så mycket mer än en fantastisk doft, och det har den inte. Men - vem kan få allt? :-)

   Radera