torsdag 8 augusti 2013

Ahaaaaaa, därför kallas den fjärilsbuskeI våras slog jag till och köpte två superbilliga fjärilsbuskar på Lidl. Och just billiga ska de vara enligt det här svaret på en trädgårdsfråga om just fjärilsbuskar. Läs, mycket underhållande. :-)

Får du din buddleja davidii att överleva?

Jag har tagit död på en redan, en tidigare vinter. Jag får nog räkna dem som sommarblommor.

24 kommentarer:

 1. Jeg ved ikke om din kan overleve. Men jeg synes,du skal prøve. De bliver jo flotte som store. Jeg har fire forskelige sorte,r og de kommer fint igen hvert år.
  Men jeg bor jo også på Lolland i danmark.
  Venlig Hilsen
  Jette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så orättvist! Fyra olika sorter, som kommer igen och igen. Ja, ja. Det skiljer ju några växtzoner. Ha det fint Jette!

   Radera
 2. Haha, vilket underbart svar. Död, dödare, dödast!
  Ha en fin dag!
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Trädgårdsmästare med humor. :-)

   Radera
 3. Da vil jeg svare tja... Jeg sådde for to år siden 5 stk. og de var veldig enkle å få til fra frø. De blomstret alle veldig fint i fjor fordi den forrige vinteren var så mild her. Men ikke den som var i år, nei... Av 5 så har 1,5 overlevd ;-) Den ene rekker å blomstre hvis høsten blir bra, den andre lever bare så vidt. Jeg synes de er så fine, men det er dette med vekst soner da. Jeg tror nok det er best å oppfatte de som en sommerblomst, og heller blir veldig glad hvis den overlever... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, en och en halv. Hm. Det är nästan så jag blir sugen på en bild på den där halva. :-)
   Så synd att det inte finns ett härdigare alternativ till fjärilsbuskarna. De är verkligen jättesöta och kul för att de lockar så många fjärilar och insekter. Vet någon om det finns ett härdigare alternativ?

   Radera
 4. Sommerfugl busk er som en magnet på sommerfugl og insektene.
  Mine frøs i vinter men to nye er på plass, bare må ha disse.

  Nyt sommerfuglene og augustdagene, klem fra Marit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att jag också kommer att fortsätta köpa buddleja som sommarväxt, eller sensommarväxt som den är här hos mig i alla fall. Svår att motstå! Kram!

   Radera
 5. Fynda blommor på Lidl kan man tydligen göra! Ska prova nästa vår.
  /EL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det brukar gå åt som smör i solsken. Är det torsdagar som är deras växtdag, någon som vet?

   Radera
 6. Jeg må ud og købe en sommerfuglebusk i dag - sikke et dejligt billede!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos dig har den säkert en bra chans att överleva!

   Radera
 7. När jag hade koloni i Jönköping hade jag en stor lila Budleja i många år som tom frösådde små plantor som jag tog med hit till Vaggeryd men de dog redan första vintern,nu i år har jag köpt en planta som jag tänker försöka övervintra i källaren
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar vad det är som tar knäcken på dom. Nu har jag planterat en planta mot vår stora och isolerade brunn. Tänkte att den kanske har lite skydd där till vintern.

   Radera
 8. Bettina, pröva att täcka med en krage av kokosfiber nertill vid jordytan, finns på Hornbach. Jag har gjort det varje år och plantan klarar sig fint(bor i zon 2)/ Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå! Ska kasta mig in på hemsidan och titta på vad det är du menar. Spännande. Kram!

   Radera
 9. Nyplanterade två exemplar hos mamma seeent i höstas. De har chockat mig med att överleva en konstig vinter här på västkusten. Har ALDRIG fått en fjärilsbuske att överleva tidigare. Men Tittis tips ska jag pröva :)

  Ha det gott, Carina

  SvaraRadera
 10. De gör verkligen skäl för namnet, 15st fjärilar räknade jag på dotterns Fjärilsbuske häromdagen, visste inte att de var svåra att övervintra, skall tipsa henne om att ta hand om den till vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det galet härligt! Ska försöka täcka över åtminstone den ena av buskarna och se om det hjälper. :-)

   Radera
 11. Buddleja har jag aldrig provat även om jag varit sugen. Men eftersom "alla" säger att de inte funkar här har jag avstått. Men fina är de:-)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste ju säga att jag blev sur när min fullpris plantagenbuddleja dog första vintern. Men får jag fatt i billiga igen så ska jag slå till, det är det värt för alla fjärilar som dyker upp. :-) Kram!

   Radera
 12. Hade en underbar 'Black knight' i säkert minst fem år innan den dog en kall vinter. Köpte en ny. Den dog nästa kalla vinter. Köpte två andra sorter, de är vid liv efter förra kalla vintern, men är pyttesmå utan blommor... Jag som älskar fjärilsbuskar!!! Kram Kristina (i zon 1)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så underligt fjärilsbuskarnas hemliga liv verkar vara. Undrar vad det är som gör att de tynar bort. Kram!

   Radera