onsdag 7 november 2012

Vintergröna - bra att ha till mycket

Vintergröna, Vinca minor L. växer på en bergsknalle i min trädgård. Jag tycker den är finast när den inte blommar, eftersom jag inte tycker om blå blommor. :-)

Den är faktiskt grön året om, det är inte så dumt. Däremot verkar den inte tåla så mycket konkurrens. Jag får tycka bort gräs som letar sig in i vintergrönans rankor.

Vill jag ha något som hänger ned utanför en utomhuskruka, då går jag och rycker upp en ranka vintergröna. Biten brukar rota sig supersnabbt, och så finns det något grönt i krukan länge, länge.

16 kommentarer:

 1. Ja, Vinca minor slår lett rot og vokser som ugress her. Den tok helt over et bed jeg hadde. Men den er veldig fin til å dekke et stort område fort. Det er kjekt med vintregrønne planter :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj. Hos mig växer den i ganska dålig jordmån, mot ett berg. Där får jag kämpa för att den ska hålla stånd mot gräs och annat som klarar sig bättre. Sprider sig gör den inte!

   Radera
 2. Åja..denne er taknemlig og kjekk å ha til så mangt:)...lurt tips du hadde med å bruke den i krukken:)
  Ha en fin kveld:))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker bladen är fina. Tjocka och glansiga. Fin fortsättning på veckan Inger Marie!

   Radera
 3. Jag har massa vinca major som har en förmåga att ta över. Den är ifs jättefin ,med variegerade blad men måste passas..
  Brukar dina lejongap övervintra? Om inte har jag ett tips till dig :)

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha! Har du den i en vanlig rabatt då, när den vill ta över? Min växer, som du ser lite mer i det vilda.
   Ibland övervintrar mina lejongap, jag har aldrig förstått vad det är som gör att det går bra - eller inte. Jag vill jättegärna ha ditt tips! Kram!

   Radera
 4. Ja inte har jag då någon sådan växt men den verkar bra till mycket, marktäckande, slår rot fort och dekoration! Ha en fin dag! Kram Iréne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte dum faktiskt, utom på våren, då den blommar i blått. ;-)

   Radera
 5. Åh, vilket bra tips att rycka upp lite med rötter! Det har jag inte tänkt på. Jag brukar däremot klippa och lätta in som dekoration på bordet ibland.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du! Tänk om man kan rycka lite rankor och klä en krans med dom? Det kom jag inte på förrän du berättade att du tog in rankor som dekoration. Kram!

   Radera
 6. Så härligt det är med vintergrönt. Måste skaffa mer!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Säger ja som i princip bara har vintergröna som är vintergrön. Jag är lite ambivalent när det gäller barrväxter, vet inte om jag tycker de är så snygga. Och det är ju mest sådana som används som vintergrönt. Kram!

   Radera
 7. Tack snälla Bettina för tipset!

  margareta

  SvaraRadera
 8. Så smart - bra tips!
  God helg:)

  SvaraRadera