onsdag 14 november 2012

Pärleternell - superfin på hösten

Jag tycker det är så trivsamt att spankulera i Botaniska trädgården i Västerås. Inte minst för att det finns ordentliga skyltar på allting.

På växtrean nyligen handlade jag en liten ynklig pärleternell, Anaphalis margaritacea (L.) Benth. Rent spontanköp. Nu var jag och kikade i botaniska hur de ser ut. Inte dumt, även om själva planteringen är rätt ful i botaniska.

Växterna är nedploppade i rabatter som är ordnade efter de världsdelar växterna kommer från. Den här står i "Kina". :-)

Undrar bara om den rackaren sprider sig hejdlöst, eller om den är snäll? Vet du?

5 kommentarer:

 1. Jag fotade den precis idag i trädgården, för den är verkligen snygg fortfarande. Den sprider sig rätt bra, ja. Med underjordiska utlöpare, men inte värre än att den går att hålla i schack. Fast det kan ju vara bra att tänka på lite var man placerar den så det är lätt att gräva bort rotskotten. Själv har jag en självsådd i grusgången, den är snyggast av mina pärleternellplantor trots mager och kruttorr placering. Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej! Å, då står nog min lilla förskrämda stackare rätt bra. :-)
   Tack för svaret!

   Radera
 2. Jag upplever inte att den sprider sig ohämmat. Snygg är den iaf :)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur står din? I rabatt eller lite för sig själv? Ja, den är vansinnigt snygg tycker jag. Och så fint med en växt som är lite ljusare på hösten, den ser ju sådär lite silvrigt papprig ut.

   Radera
 3. Jag har en i min "vita" rabatt som ifs är nyplanterad sedan i våras. Men sen har jag en rugge i utkanten av mitt skuggparti för jag ville ha något vitt som lyser upp. Den växer ganska kargt och det är sten där den växer upp. Så det kanske är därför den inte sprider sig ohämmat!? Man kanske inte ska planera den i bördig kanonjord och tro att man kan släppa den fri utan passning!?

  Kram

  SvaraRadera