söndag 20 juli 2014

Vaniljgräs - gräs som smakar vanilj!

Jag köpte en kruka vaniljgräs på Hornuddens trädgård. Personalen berättade att den är god att klippa i efterrätter eller bara att tugga på. Smaka! sa de, och det gjorde jag.

Först kändes det fånigt att tugga på ett grässtrå, sedan kom den, vaniljsmaken. Och ännu mer, den lenade till sig i munnen och stannade kvar länge. Jag har inte hunnit testa hur smaken stannar kvar när man använder i mat.

Så här ser den spännande krukan ut:
Japp. Ett grönt gräs.

Tänk om de hade haft vett att skriva det latinska namnet också. Som jag har googlat för att kunna berätta lite mer om den.

Det finns nämligen två gräs (minst) som det kan vara.

Myskgräs, som faktiskt växer vild i Sverige och finns med några olika underarter. Eller Anhtoxanthum odoratatum, vårbrodd.

Gah, eller är det här någon importerad grej. Okej, okej, jag lovar - jag ska ringa Hornuddens trädgårdar och fråga vad det är jag köpt.

Fast jag tycker du ska vara avundsjuk i vilket fall, smaken är fantastisk! Vet du vilket gräs det är som kallas vaniljgräs? Berätta!

9 kommentarer:

 1. Jeg må innrømme at jeg kjenner ikke til dette gresset. Håper du finer ut hva det er :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var första gången för mig också!

   Radera
 2. Jag är avundsjuk!!! =oP
  Ett sådant gräs måste absolut införskaffas...
  Ha det gott (just det, hm, det har du ju där du njuter ditt gräs...)
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men å vad skönt! I alla fall en som är avundsjuk, grööööön av avund. Mohahahahaha (man blir så här av värme och vaniljgräs). :-)

   Radera
 3. Vad spännande med din nya planta! Hoppas att den funkar i mat också, eller åtminstone i sallad! Själv har jag ingen aning om vad det kan vara.
  Ett förtydligande om putsmedlet för silver i mitt sista inlägg: aska eller sot går bra, vilket som. Helst gnida med som pulver - utan vatten (sen diska och torka torrt).
  /Eva, Tinibelli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket toppentips! Allt som minskar tillverkade kemikalier är ju bra tycker jag, och jag tror faktiskt att äldre släktingar berättat om just det här - att putsa silver med aska.
   Jag tror att gräset funkar bäst i efterrätter, kanske med lite grädde och mofsigofs till, och så klippa gräset över. Det är rätt grovt i strukturen, så man får i alla fall lite fibrer på kuppen . . . :-)

   Radera
 4. Hvor er det spænende - jeg har aldrig hørt om vaniljegræs før, men det kunnevære sjovt at have i haven :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Godare och med kraftigare vaniljsmak än man kan tro! Väl värt ett odlarförsök tycker jag. :-)

   Radera
 5. Vårbrodd är de andra namnet :-) /Louise

  SvaraRadera