fredag 30 november 2012

Blommig fredag - advent (på mitt sätt)



Japp. Med hjälp av härliga jobbarkompisen Catharina som har egen nagelblogg fick jag så här fina tassar till advent.

Chansen att de någonsin ska se så här fina ut under någon annan säsong (eller utan hennes hjälp) är obefintlig. Så är det när naglarna i vanliga fall brukar ha en snygg brun rand.

Vill du också blogga loss i Blommig fredag under tema advent - gå bums in till Pilgrim på Bland rosor och bladlöss. Där finns mycket fint att se.

torsdag 29 november 2012

Alla årets Natur & Trädgård på en gång



Det här fotot fångar vår actionfyllda torsdagskväll i Berga.

Hundtandsliljor, gör din egen djungel, svavelticka - skogens kyckling. Årets nummer av den vackra lilla tidskriften Natur & Trädgård för 130 spänn. Lagren rensas. Sugen? Gå in här.

Och jo, jag tror att man kan konsumera sig lycklig. På rätt saker.

onsdag 28 november 2012

Hjälp - jag knarkar tanter

Foto: Ingmar Norlén


Det här är Maja Karlsson som bor i Arvika. Hon har cybersymöte varje tisdag på sin blogg Husmorsskolan.Husmorsskolan kan man också läsa om bakning, hushållande och odling. Klassiska kvinnodomäner.

Galet kul. Språket, lite struttigt 40-talsinspirerat. Symötet? En fantastisk länksamling som i sin tur tipsar om fler roliga tanter. För det är det jag är - en tantknarkare.

Jag kan inte få nog av dessa fantasifulla och idogt arbetande kvinnor.

Kolla här på Majas handarbetsbidrag den här veckan:




Oj, oj, det finns mycket, mycket mer.

Vi hoppar till bloggen Mest virkat. Den här bilden säger allt. Och alla mönster är gratis, fint förberedda för att enkelt ladda ner. Mycket generöst.




Och jag måste åka till Hälsingland på semester. Där finns ett tantmuseum!

Papiljotter, virkade dukar, skor, handskar, kaffeserviser ... Hänförd suck.

Jag vet inte vad det är som gör mig så upprymd när jag läser om "tanter" och vad de hittar på. Men jag blir på så otroligt bra humör. Jo, jag vet att Maja som fick bli första exemplet i inlägget är yngre än mig, men jag tror hon kan ta benämningen. Att vara tant är fint tycker jag, hoppas att jag är en själv.

Är du en tant?

tisdag 27 november 2012

Vemodigt och vackert om träd

Illustration: Viktor Kvant


Till dig som älskar träd, så börjar baksidestexten på boken Trädets tid, Norstedts förlag.

Och så känns det boken igenom, nu har jag läst den när den kom ut och precis läst den en andra gång. Den håller för omläsning. Boken är vemodigt vacker.

Vi får reda på vilket träd som vikingarna kan ha offrat till i Uppsala, ett träd som var grönt även på vintern (nejdå, inte gran). Att Skottlands vindpinade karga kullar har varit täckt av tallar, som brutalt avverkats.

Vi får reda på vilket träd Buddha satt under när han blev upplyst, och därefter så tacksam att han stod och tittade på trädet en hel vecka - utan att blinka.

Ni fattar, jag fick ett tillskott i allmänbildningen. Vackra formuleringar och tänkvärda ord om träd. Men - jag skulle inte köpa boken om jag fick valet idag.

Varför? På grund av illustrationerna. Låter hårt, men så är det. För mig.
Illustrationerna visar lite av trädets natur, resten är photoshoppat, tillagt, processat och ser (usch vad jag är elak) mest ut som en fotoapp i Instagram. De håller inte.

Andra tycker säkert annorlunda. Det här är en bok jag skulle låna på bibblan för ordens skull. Christel Kvant är duktig, hon har gjort ett gediget researcharbete. Men köpa, nej. Mina böcker ska hålla för många omläsningar. Är de byggda på bilder/illustrationer ska de också hålla för flera omtittningar.


Illustration: Viktor Kvant


Illustration: Viktor Kvant


Bokomslag Trädets tid (inbunden)

Har du läst boken? Vad tycker du, är jag för hård?

måndag 26 november 2012

Nu är det full sprutt på Västerås julek





Visst är den maffig *stolt*?

Vill du se hur den ser ut i sommarskrud och få latinska namnet klickar du här.

söndag 25 november 2012

Kolla - jag har julpysslat!



Le i din himmel farfar. Jag har sparat rullen med arméns snubbeltråd som du köpte billigt på Ö&B. Den lindade jag runt mossa hämtad från skogen, på en järnstomme som jag köpte ifjol på rea (jag är väl min farfars barnbarn).

Enkelt. Men snyggt, tycker jag i alla fall som inte vill ha det för "fluffigt".

fredag 23 november 2012

Så här gör du egna betongansikten

Nu är det äntligen fredag! Dags att leka med bloggtema igen hos Pilgrim på Bland rosor och bladlöss.
I dag är temat - tips.

I juni *rodnar* lovade jag Törnrosas trädgård att berätta hur jag gjort de här:




Det är inte alls svårt - jag lovar. Det du behöver för gjutningen är:

  • En påse finbetong
  • Vatten
  • En hink att blanda i, diskhandskar att skydda händerna med eller liknande och en murslev eller liten spade att röra runt betongen med
  • Det rör du vill att ansiktet ska sitta på, det kan vara armeringsjärn eller som jag valde, en bit kopparrör - eller vad som helst
  • En form fylld med sand att lägga gjutformen i, samt något, till exempel små brädbitar att staga upp röret med för att det ska ligga rätt mot gjutformen.

Innan du kommer så långt måste du ha ordnat en sådan här:






Japp. Någon att gjuta av, i det här fallet yngsta dottern.

Det, och rullar med gasbinda som är färdigindränkta i gips från apoteket. Det är ganska dyrt, men en förpackning med sex rullar räcker till ganska mycket.

För att göra gjutformen behöver du förutom modell:

  • Gipsgasbinda
  • Vatten
  • Vaselin
  • Lite gladpack att täcka ögonen med om man är rädd att mista ögonfransarna
  • (och lite skön avslappnande musik i bakgrunden)

Klipp knappt deciemeterlånga bitar av gasbindan och lägg i en hög.

Fyll en skål med vatten.

Har modellen långt hår eller lång lugg - sätt upp med hårband. Smörj in ansiktet generöst med vaselin. Lägg små duttar med gladpack över ögonen om modellen är rädd för att mista ögonfransarna. Med rejält med vaselin tror jag risken är minimal.

Följ anvisningarna på förpackningen av gasbinda, det handlar om att blöta en kort stund och sedan kleta fast på ansiktet.

Tänk på att göra en så tjock mask att den klarar att hålla blöt betong.

När du täppt till munnen på modellen bör du inte göra likadant med näsan, var noga med att göra små remsor så nära och nästan in i nästan som du kan. När masken stelnat fyller du igen näshålen genom att lägga på någon eller några remsor utifrån.




Ni fattar principen. Jag fyllde ett vanligt tråg för ett storpack kött med sand, där gjorde jag en grop för gjutformen - så att den ska ligga stadigt.

Nu ser du till att måtta hur röret till ansiktet ska ligga, se till att den kan ligga någon/några centimeter upp från gjutformens botten. Sticker den ut till kanten blir det fult och inte så hållbart. Pallra upp med brädbitar eller vad som helst.

Väljer du som jag ett slätt kopparrör får du ta fram släggan och banka några bucklor på röret längst ut, gör du inte det finns det risk att betongen inte får fäste och masken glider av.

Blanda betongen, det behövs inte mycket. En mer vattnig betong ger ett slätare ansikte (som min dotters mask). Lite mindre vatten ger ett mer "grötigt" utseende.





(Titta noga till höger så ser du maskerna)




Jag tycker maskerna är fina året om. Är inte speciellt förtjust i trädgårdspynt, men de här gör mig glad!

Är det här ett för långt inlägg? Går det att förstå vad jag försöker beskriva? Berätta!

torsdag 22 november 2012

Hur många påsar med frö har du hemma?

Själv har jag inte vågat räkna än. Däremot är jag glad över påsarna som kom med posten igår!

Stora, fina påsar med löften om vår och sommar.

Vår? Tänker du, vi har ju inte ens överlevt vintern än? Det är inte så farligt, du kan alltid gå in till Karin på Olssons trädgård. Hon vet när det är vår, för hon har beställt den.

Och så här ser mina beställda fröer ut:




Hur många påsar har du hemma? Berättar du så lovar jag att räkna.

onsdag 21 november 2012

Bästa boken - ever!

Jag fortsätter att ösa på med inlägg om trädgårdsböcker så här i vintermörkret. Jag säger bara: bilderna - bilderna! Och så korta, kunniga texter på det. Med förslag om kompisar i rabatten.

Enda, säger enda, nackdelen är att Perenner, inspiration, skötsel, lexikon, inte finns som app. En sådan borde följa med bokens köpare gratis att ha att ta till när man står i plantskolan (då har man sällan sin rediga bok under armen).



Foto: Björn Hansson / Prisma förlag. Så här ser det ut i författarnas trädgård.


Ni ser själva. Det är modernt, det är kul. Marie Hansson har hämtat exempel på planteringsförslag på allt från prärierabatter till grusträdgård.

Den här boken köpte jag på rea hos en plantskola som inte finns längre :-( Plantmakeriet strax utanför Enköping. Den kunniga trädgårdsmästaren där tryckte den i min hand och drog av en slant för ett omslag som var repigt.

Jösses. Nu ser boken tio resor värre ut. Och vilket bra tips.


Foto: Björn Hansson. Stipa calamagrostis och Echinacea.


Jag tycker jag trädgårderar i huvudet i perioder. En säsosong kanske alla tankar och drömmar går mot en del av trädgården som absolut ska bli vit och i cottagestil. Andra säsongen har man tappat intresset för just den delen och är inne på en del som ska gå mer i präriestil med gräs och ståtliga perenner.

Det klarar den här boken. Den tipsar inte bara om en stil som man kanske tröttnar på.

Bokens stora glansnummer är de läckra bilderna på många av de perenner som används i svenska trädgårdar, med tillhörande nyttig information om hur växten vill ha det - och förslag på fina samplanteringsväxter.

Den här kan jag säga: köp! om utan att rodna det allra minsta.


Så här ser det äkta paret Marie och Björn Hansson ut som gör böcker tillsammans.





Bokomslag Perenner - Inspiration - Skötsel - Lexikon (kartonnage)

måndag 19 november 2012

Vinterläsning - Året i köksträdgården

Foto: Tyra Hallsénius Lindhe/Bonnier Fakta


Jag älskar trädgårdsböcker. Men inte helt kravlöst.

Visst, jag kan falla handlöst i reahyllor och dreggla över fina färgbilder - men den riktiga testperioden infaller nu. Tål boken att plockas fram igen när passionen gått över?

Ja, Tyra Hallsénius Lindhes bok Året i köksträdgården, odlarglädje månad för månad (Bonnier Fakta) håller för många säsonger.

Den här boken är en riktig kompis. Stöttar när det går motigt, ger goda råd och bjuder på ett och annat inkännande skratt.

Till varje månadskapitel i boken kan man skriva in egna noteringar från sin trädgård. Det har faktiskt inte jag gjort - än. Nästan tur, i år gick drömmen om en vacker köksträdgård helt åt pipsvängen. Men, det kommer nya år.

Med den här boken kan man börja läsa i november och få lite råd för den här månaden (och smaskiga recept) och peppa sig lite inför kommande frösådder.

Tyra som skrivit boken har också tagit underbara bilder, inte minst av sitt vackra egenbyggda växthus som varit med i en hel del trädgårdsreportage i olika tidningar. Hennes köksträdgård går i fransk potager-stil, en härlig blandning av blommor och ätbart. Inga räta rader där inte.

Är man ute efter handfasta odlarråd är det här kanske inte bästa boken, här är charmfaktorn hög med tips om hur man gör enkla handredskap av spill från en pinnstol och om vilka tomater som funkat bäst och varit godast.


Egen populär blogg har hon också.

Så här ser hon ut, på en bild från Bonnier Fakta:



Bokomslag Året i köksträdgården : odlarglädje månad för månad (inbunden)

Har du läst boken? Vad tycker du?

söndag 18 november 2012

Rea på italienska Franchifröer - karaktär?

Lånad bild från bloggen gourmetodling®- & kökshemligheter.


Du kan gå in här hos gourmetgarage.dk som börjat sälja i Sverige också.

Halva priset på Franchifröer, italienska små godingar. Uj, uj, uj.

Enda smolket i glädjebägaren är som alltid frakten, 48 danska kronor. Svider lite tycker jag.

Å andra sidan: lila böna Purple King, salvia Splendens Nana Blue, basilika Bolloso Napoletano, Peperone Piccante di Cayenne, Covalfiore Romanesco Precoce och sju fröpåsar till. Bland dem finns en liten vit gurka och - äntligen kardon. Å, är så glad över kardonfröerna! Det ska bli nästan sommars grönsaksäventyr. :-)

Ja, gå in och prova er karaktär. Berätta gärna hur det gick! Jag handlade för 221 svenska kronor *host*. Men så mycket nyttiga grönsaker jag ska få. Vägrar att kolla i frölådan om det ligger dubletter där. Nope, det gör jag inte.

Svart mullbär, hur häftigt låter inte det?



Innanför rutorna sitter ett gäng uttråkade gymnasieelever, vars enda ljusglimt under dagen verkade vara den galna tanten som gick runt och fotograferade träd. :-)

Kolla vilken liten snygging. Morus Nigra, svart mullbär. Mycket vackert växtsätt tycker jag, lovar också att jag ska komma tillbaks på sommaren så ni kan se hur det ser ut med kläderna på.

Undrar vad jag håller på med. Har blivit helt besatt av träd. Nåja, jag har kul i alla fall.

lördag 17 november 2012

En bok, flera böcker?













Jag är galen i böcker, därför går jag ofta till stadsbiblioteket i Västerås. Bokarna (Fagus silvatica) får man på köpet, de står strax utanför i den botaniska trädgården.

Follow Me on Pinterest

Tänk om varje dag fick börja så här


fredag 16 november 2012

Blommig fredag - ljusglimt



Det här är min ljusglimt som jag köpte för att förgylla min november/december för två år sedan.

En rosa julstjärna, Euphorbia pulcherrima, ni får tro mig på mitt ord.

Jag har så oerhört svårt för att slänga en växt som lever, och så dyker det upp en riktig miljömupp som sitter på min vänstra axel när jag strosar runt i butiker och frestas av nyuppackade fräschingar med rosa, vita och röda blad.

Nej. Det har inte blivit någon ny i år - än. I somras blommade min kompis här, då stod hon ute på södersidan av huset och trivdes. Nu. Eh, ja. Nu får jag kanske snart slänga henne i komposten.

Men hon är så tapper. Vill du läsa mer om den miljöpåverkan den tredje mest vanliga rumsväxten har på vår miljö så klicka här.

Vill du också ge ett bidrag på bloggtemat Ljusglimtar så gå in hos Pilgrim. Där finns det mycket roligt att titta på!

torsdag 15 november 2012

Här står ett före detta utrotat träd





Här kommer en till favorit från Västerås botaniska, Kinesisk sekvoja, Metasequoia glyptostroboides.

Ett barrträd som tappar barren på vintern. 1941 återupptäcktes trädet i Kina, före dess trodde man att trädet utrotats.

Och nu står ett stort och ståtligt exemplar i Västerås!

När det blir sommar ska jag komma tillbaks och klappa på trädet och komma ihåg att känna efter om barren är mjuka. Har hört att de ska vara det.

onsdag 14 november 2012

Pärleternell - superfin på hösten





Jag tycker det är så trivsamt att spankulera i Botaniska trädgården i Västerås. Inte minst för att det finns ordentliga skyltar på allting.

På växtrean nyligen handlade jag en liten ynklig pärleternell, Anaphalis margaritacea (L.) Benth. Rent spontanköp. Nu var jag och kikade i botaniska hur de ser ut. Inte dumt, även om själva planteringen är rätt ful i botaniska.

Växterna är nedploppade i rabatter som är ordnade efter de världsdelar växterna kommer från. Den här står i "Kina". :-)

Undrar bara om den rackaren sprider sig hejdlöst, eller om den är snäll? Vet du?

Fin röd bark på glanskörsbär

Ett av mina favoritställen i Västerås är den lilla botaniska trädgården.

Hit går jag alla årstider. Just nu är det kul att se på träden, man ser bättre hur de växer på hösten när löven är borta. Vad sägs om:

Prunus Serrula, glanskörsbär.





Inte dumt, eller hur? Undrar hur lång tid det tar för ett glanskörsbär att bli så där kraftigt.

Här hittar du Västerås botaniska trädgård, som ligger precis utanför stadsbiblioteket.



Visa större karta

måndag 12 november 2012

Nu syns mistlarna!



Håller på att vrida nacken ur led när jag går till jobbet. Vid Turbinbron i Västerås växer de här mistlarna, Viscum album L.

Har precis läst på i den virtuella floran att mistlar helst växer på lind och lönn. Det visste inte jag. Det är inte så lätt att se vilken värd de valt nu när alla löv är borta.

Gillar verkligen vår landskapsblomma. De växer överallt i Västerås - det är så fint!

söndag 11 november 2012

Så här ser en bra söndag ut



Fluga heter islandstanten som jag får rida på ibland. Som alla tanter är hon extremt cool och alltid i sin bästa ålder. Dock är hon inte blå som på bilden.

Tips på gott på kardemummablad?

Jodå, i vår/somras köpte jag en rugge kardemumma, Elettaria cardamomum. Den hamnade i kryddlandet utomhus och - glömdes bort.

Jag hann precis rädda in den och dela den till mindre tussar innan frosten slog till.

Gnuggar man bladen doftar det underbart, friskt och lite oljigt och som något mer än kardemummafröna doftar.




Nu ska jag gulla med de lite tilltufsade kompisarna, som jag vet tillhör ingefärssläktet, och alltså gärna vill ha det ganska blött om fötterna.

Recept mottages tacksamt! Googlar man på ingefära får man mest träffar på "lindra väderspänning" och "detox". Näej, jag vill njuta!

fredag 9 november 2012

Nejmenhoppsan, fyra nya pioner



Oj!

Bartzella [Itoh Hybrid]
(Anderson 1986)

Fyllda lysande gula blommor som på den fullvuxna plantan kan mäta upp till 24 cm i diameter. Väldoftande. Blommar rikligt och länge. Vi såg en sex år gammal planta i Holland med 90 skott!

APS Guldmedalj 2006
Årets Pæon 2009 - Dansk Pæon Selskab

Blomningstid: Mellan Sort: Itoh hybrid /Sektionshybrid Färg: Gul Blomma: Fylld Höjd: 75 cm
210,- sek
INNAN 420,- SEK
»Beställ här

Ahhahahaha, så BILLIGT. Det är ju nästan som jag TJÄNAR pengar på att beställa den.

Och, oiiii, trots världens fulaste bildmontage:



Pakke 2 [Pæoner]
Charlies White normalpris kr. 120
L'eclatante normalpris dkr. 80
Miss America normalpris dkr. 120
240,- sek
»Beställ här

Okkidokki!

Ja, jösses. Tror det är dags för lilla sinnesundersökningen snart. Trodde jag var trött på trädgård för i år - men tydligen inte.

Tänk vad underbar itoh-hybriden kommer att bli ... ååååhhh, gul! Mmmm, i morrn ska jag ut och gräva. Var passar den in?

Känner du igen dig i det här? Då kanske du också ska gå in och blogga på temat Drömmar hos Pilgrim som har bloggen Bland rosor och bladlöss. Trivsam helg alla!

onsdag 7 november 2012

Vintergröna - bra att ha till mycket





Vintergröna, Vinca minor L. växer på en bergsknalle i min trädgård. Jag tycker den är finast när den inte blommar, eftersom jag inte tycker om blå blommor. :-)

Den är faktiskt grön året om, det är inte så dumt. Däremot verkar den inte tåla så mycket konkurrens. Jag får tycka bort gräs som letar sig in i vintergrönans rankor.

Vill jag ha något som hänger ned utanför en utomhuskruka, då går jag och rycker upp en ranka vintergröna. Biten brukar rota sig supersnabbt, och så finns det något grönt i krukan länge, länge.