fredag 16 november 2012

Blommig fredag - ljusglimtDet här är min ljusglimt som jag köpte för att förgylla min november/december för två år sedan.

En rosa julstjärna, Euphorbia pulcherrima, ni får tro mig på mitt ord.

Jag har så oerhört svårt för att slänga en växt som lever, och så dyker det upp en riktig miljömupp som sitter på min vänstra axel när jag strosar runt i butiker och frestas av nyuppackade fräschingar med rosa, vita och röda blad.

Nej. Det har inte blivit någon ny i år - än. I somras blommade min kompis här, då stod hon ute på södersidan av huset och trivdes. Nu. Eh, ja. Nu får jag kanske snart slänga henne i komposten.

Men hon är så tapper. Vill du läsa mer om den miljöpåverkan den tredje mest vanliga rumsväxten har på vår miljö så klicka här.

Vill du också ge ett bidrag på bloggtemat Ljusglimtar så gå in hos Pilgrim. Där finns det mycket roligt att titta på!

46 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig med deg, jeg har også vanskelig for å kaste planter som lever. Flott artikkel du linker til. Juletjerner blir jo ofte betraktet som en bruk og kast plante, men vi burde alle tenke over hvilke konsekvenser det har for miljøet.
  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marit! Jag var lite rädd för att betraktas som glädjedödare här ... :-) Fin helg!

   Radera
 2. Fantastiskt att du har orkat hålla julstjärnan vid liv så länge. Jag har också svårt att slänga. (det har hänt att jag har plockat upp kastade blommor ur papperskorgen på jobbet... folk tror väl inte jag är klok) Men just det där med miljöpåverkan är intressant, jag tycker att man ska köpa mindre från de stora företagen som massproducerar växter. Det är bättre att byta växter o frön med varann och odla och föröka själv så mycket det går.

  Men julstjärnor är fina, jag tar på mig skygglappar när jag går förbi dem :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-D Ja, jag tror att det räcker med att förlusta sig med svenskodlat, så blir i alla fall transporterna färre. Växter som jag orkar dra upp själv från frön, och gärna frön jag fått blir ju så oerhört mycket mer värdefulla också. Det är en glädje i att ta hand om något också, tycker jag. :-)

   Radera
 3. Intressant läsning! Jag har också svårt att slänga något som lever....och nu har jag blivit ännu mer säker på att julstjärnor ska vi inte frossa i - de har ju ofta lockpriser, inte bra.
  Läste i corren idag att svenska odlare slås ut pga billig dansk import. Vi får uppmana alla att skärpa sig!
  Ha en fin helg.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta! Jag vill i alla fall gärna veta vad det är jag köper, dansk import är okej för mig så länge den är mer miljövänlig än svenska varor. Men det är ju så svårt att få reda på det! Fin helg!

   Radera
 4. Det är lättare att kasta krukväxter när man har kompost tycker jag. Då matar man ju i alla fall maskarna. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, jag håller absolut med. Fast jag är så miljömuppig att jag håller emot inköpen ganska bra. :-) Ibland trillar jag ju dit, men det är ju också ganska härligt att få frossa i blommor så här års. :-)

   Radera
 5. Intressant ämne du tar opp idag. Det är sådant jag brukar prata om när jag föreläser, men inte alltid kan hålla själv. Utbudet av växter är för stort idag, folk har svårt att hålla emot.
  Hälsningar Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Luna! Nej, det är nästan omöjligt att stå emot. Och kanske ska man unna sig en härlig växt ibland (det är nog bra för själen) :-) Men det skadar nog inte att reflektera lite ibland.

   Radera
 6. Fint att den håller sig kvar. Viktigt ämne!

  SvaraRadera
 7. Värt att tänka på. Jg tror det gäller de flesta blommor som går att köpa för 39,90 på Ica. I det här fallet tror jag dock att import från varmare länder är bättre än svenskodlat. Vi förbrukar mycket energi för att värma upp ett växthus i Sverige, mer energi än vad det kostar att flyga hit plantorna från varmare länder. Nej, det är nog bättre att köpa krukväxter med lång livstid. Även om jag nog också kommer att falla för en julstjärna i år. Men det kan ju räcka med en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror verkligen att man ska falla för en krukväxt ibland, det gör gott för själen :-) Men jag tror inte att det är bättre för miljön automatiskt att blomman är odlad utomlands, tittar man på svenska växthus är de duktigare på att använda alternativa energikällor än t ex i Holland. Men hur i hela friden ska man kunna hålla reda på det här som konsument?

   Radera
 8. Mycket intressant ämne. Jag tycker du ska försöka behålla din tappra julstjärna. Så länge det finns liv finns det hopp om en ny blomstersäsong. Dessutom börjar den ju se ut som ett träd med kraftiga vackra stammar.

  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är också förtjust i sättet den växer. Och än har den inte åkt i komposten. Jag har ett stort garage (som det inte får plats någon bil i). Antagligen får den bo där i vinter om jag känner mig själv rätt. Lite för kallt för att den ska tycka att det är riktigt kul, men nog för att den ska överleva.

   Radera
 9. För ett antal år sedan var det en jättedebatt om julstjärnor att man inte skulle köpa dem! Jag hade glömt bort det tills nu! Bra att lyfta frågan men även jag tänker köpa en i år för jag läste en inspirerande blogg i morse om dessa :)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamenprecis! Det är så tråkigt med frågor som blossar upp för en kort stund tycker jag. Jag har minne som en gammal elefant och håller fast vid det jag tagit fasta på. Jag tycker absolut att man ska unna sig en vacker julstjärna! Önskar bara att det gick att få reda på vilken av alla som är mest miljövänlig. :-)

   Radera
 10. Jo, nog är det svårt att ta beslutet att slänga en kär växt. Jag slänger för att jag vill njuta av det vackra och jag orkar inte vänta på att en växt ska ta sig .....
  Tjingeling

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag slänger - till slut. Men det brukar ta några år ... :-)

   Radera
 11. Så bra du sparer på den, den får jo en fin historie:) Og så var det jo en søt busk, den kan jo pyntes med en julekule til jul.
  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha. Ja, det har ju mer eller mindre blivit en buske. Hm, ja, den kanske ska få bli julgran i år?

   Radera
 12. Kul inlägg, Bettina! :) Själv är jag allergisk mot julstjärnor och har definitivt gett upp att odla dem i flera år hemma, för de har lite svårt att blomma om, om de inte får rätt förutsättingar (vilket man definitivt har svårt att förstå när man ser massproduktionen av julstjärnor för 19.90 - vem har råd att ta fram dem?) Men, den springande punkten - jaa - jag har också (fortfarande) svårt att slänga växter! Tror alltid att allt kan räddas (och ofta så går det ju med...) Ha en fin helg! :) Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mia! Precis, vem har råd att ta fram dom, och vad sprutas dom med för att hålla sig friska - och korta. :-)

   Radera
 13. Häftigt att spara den. De är svåra..Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon får klara sig bäst hon kan. I somras tackade hon ju med att skjuta rosa högblad. Nu ... ih.

   Radera
 14. Heisann!

  Nei, ikke kast den i komposten. La den få en sjanse til - og bli noen lysglimt - og de rosa er så skjønne ...ha en go' hælj ;:OD)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det blir nog så att hon får en sommar till. Hon var ju så fin i somras. :-) Fin helg!

   Radera
 15. Finns det liv finns det hopp ;-) Förra året hade jag en julstjärna som vuxit till en stor buske och i början av december satte den plötsligt röda högblad, massor ! I sommar har den stått ute men så glömde jag den så frosten tog den :-( De är ju väldigt känsliga för kyla. Nä, jag köper inte julstjärnor annars, pga förkortningsmedlet de behandlar dem med. Det slutade jag med för jättelänge sen, den här som blev en stor buske hade jag fått i present...lite svårt att säga, nä tack, när någon är gullig och kommer med en blomma :-) Ha en skön helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara min dåliga karaktär att skylla på :-) Ibland trillar jag dit.
   Precis, min julstjärnetant fick stå ute för länge i höst, det är därför hon ser ut som hon gör. Men hon kanske piggar på sig?

   Radera
 16. Hoppas du får njuta av åtminstone en blomma på den julstjärnan. En av mina gamla lärare hade huset fullt av julstjärnor som hon sparat. Stora, kraftiga "träd" blev det av dom. Jag vet inte om de blommade igen. /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. De blommar snällt, fast inte till jul ... Snarare mitt i sommaren :-)

   Radera
 17. Hej och tack för din fina kommentar! Bilden tog jag med mitt macroobjektiv - Nikon AF 60mm f/2.8D på morgonen efter årets första frost.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, som sagt. Superläcker bild! Fin helg!

   Radera
 18. Inte så intagande just nu, din julstjärna ... hoppas den piggnar till och belönar ditt tålamod med lite blommor och blir en riktig ljusglimt. Miljön har jag inte tänkt på när det gäller blommor men så klart, de är energikrävande när de växer upp. Kanske får man vara lite restriktiv med att köpa och slänga blommor.
  Önskar dig en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näej, hon är en lite sliten tant just nu. Det är nog lite fånigt av mig, men har jag väldigt svårt att göra mig av med växter som lever. Får kanske försöka härda mig.

   Radera
 19. Så länge det finns liv finns det hopp :)

  SvaraRadera
 20. :) hos mig hade den åkt för den hade torkat ihjäl..superdålig på allt som ska leva inne, glömmer att vattna på sommaren.
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag är heller inte något vidare värst på att komma ihåg att vattna växter inomhus. Men min man är duktigare :-) Våra växter har en hyfsad chans att överleva en vinter, på sommaren åker ALLT ut. :-)

   Radera
 21. Förstår precis din känsla. Jag får också jättdåligt samvete om jag slänger något som lever. Hon kanske piggnar till igen.
  Kram Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter alla snälla kommenterar här så har jag inte hjärta att slänga henne. Får byta jord och pyssla om istället. :-)

   Radera
 22. Va kul! Har aldrig fått en sån att blomma om, bara fula blad så de har farit till komposten, får väl glädjas åt att de blir Bio-gas åt våra bussar här istället.
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte det sämsta på något sätt och vis! Kram!

   Radera
 23. Vad kul att du fått henne att blomma om! Det har jag aldrig lyckats med, eller om jag ska vara ärlig, de har aldrig fått chansen. Jag kanske ska tänka om.

  Ha det fint//Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde inget annat än att vattna och ställa ut. Jag lovar! Sedan får man ju verkligen inte glömma att ta in julstjärnan när kylan kommer ...

   Radera