söndag 11 november 2012

Tips på gott på kardemummablad?

Jodå, i vår/somras köpte jag en rugge kardemumma, Elettaria cardamomum. Den hamnade i kryddlandet utomhus och - glömdes bort.

Jag hann precis rädda in den och dela den till mindre tussar innan frosten slog till.

Gnuggar man bladen doftar det underbart, friskt och lite oljigt och som något mer än kardemummafröna doftar.




Nu ska jag gulla med de lite tilltufsade kompisarna, som jag vet tillhör ingefärssläktet, och alltså gärna vill ha det ganska blött om fötterna.

Recept mottages tacksamt! Googlar man på ingefära får man mest träffar på "lindra väderspänning" och "detox". Näej, jag vill njuta!

8 kommentarer:

  1. Kardemummaplanta, den har jag inte sett. Eftersom vi äter fröna borde jag ju fattat att det är en planta med det har jag liksom aldrig gjort. Luktar bladen lika gott som kryddan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det luktar mycket - och gott! Jag vet att bladen används bland annat i thailändsk mat, men inte mer än så ... :-)

      Radera
  2. Oh, poor plant!

    THANK YOU for visiting me yesterday! Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thank you, Anita! And yes, poor plant. I will spoil it this winter :-)

      Radera
  3. Spännande!
    Det verkar ju vara samma som ger frökapslarna som vi gillar så mycket här i landet...
    Hittar inget om ätligheten av bladen men om de inte är fräna (eller giftiga) att äta så skulle jag blanda som hackade i yogurt och haft till äpplepaj.
    Lycka till!
    Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen dum idé alls! Nej, bladen smakar gott, och ska inte vara giftiga. Måste testa att hacka och blanda i youghurt!

      Radera
  4. Åh så coolt! Vill också ha en kardemummaplanta! Ja, o vad ska man då använda den till? Ingen aning, o nu ute på okänd mark, men undrar om jag inte fick kaffe i Mellanöstern där man använde just kardemumma som smaksättare. Rätt sött kaffe. Nåväl, kan ha fel, men tror det var kardemumma. Eller kanske någon kan rätta mig om jag är på villovägar (vilket jag rätt ofta är =oP)
    Var fick du tag på plantan? Känns som ett måste i min lilla örtagård...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kardemummafrön är jättegott i kaffe! Om man brygger (det gör väl knappt någon nu för tiden) kan man lägga frön i melittafiltret). Jag brukar släppa ned en kapsel i teet ibland också, för att det är så gott att tugga på de uppblötta frön efter tekoppen. Men det är just bladen jag är så spänd på :-))))

      Radera