söndag 14 juli 2013

Trädgårdstuggar


Här ser ni min favoritmaskin i trädgården, "tuggen". Flismaskin tror jag de heter till fint.

Företrädaren står till vänster och har hängt med sedan vi köpte huset, så det måste bli fyra, fem år faktiskt! Julas billigaste - en bra grej. Den gav upp till slut eftersom jag stoppade i en för grov gren som på något sätt fick aluminiumfästet till knivarna att vrida sig.

Till höger står efterträdaren, också Julas billigaste. Kompostkvarn 2,5 kW - Jula AB Med låda som fångar upp böset - bra tänkt.

MEN, något är jädrigt dumt i utblåset ändå. Den gamla fnyste iväg grejer åt alla håll, jobbigt. Den nya har ett för trångt hål ned till behållaren och meckar igen - ännu jobbigare. Idag började den till och med att ryka innan jag fattade att den inte skickade tugget nedåt.

Nåja. Den är fortfarande min favoritmaskin. Även om den är av fjompigare modell.

Annars? Har börjat förstå så smått att jag har semester. Och är ärligt talat grymt missnöjd med trädgården. Plommonträdet som blåste omkull ligger fortfarande grått och eländigt med uppvuxet gräs genom grenarna.

Den vackra prästkrageängen har gulnat och ser bedrövlig ut. Till och med gräsmattan ser missnöjd ut. Bläh.

Det syns inte ett skit att vi/mest jag jobbat hårt i fem somrar med trådgården. Den är aptrist.

Ska försöka titta med snälla ögon på den i morgon.

16 kommentarer:

 1. Ja, du må prøve med venlige øjne i morgen :-)
  Det lyder som nogle maskiner, vi også kunne have meget glæde af her hos os - når jeg viser haven, frem er det gerne i close-up, så man ikke ser vores rod :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är närbilder som är grejen! En liten kopp kaffe nu och en tur med min trädgårdscoacher katterna Märta och Dagny hjälper nog upp läget. :-)

   Radera
 2. Hehe ja just flismaskiner kan stoppa upp och bråka ordentligt. Lova att hålla dig från att stoppa ner något mänskligt/känsligt om det blir stopp...
  Handfast råd:
  Ta på dig några glas vin,solglasögon och trevligt sällskap med dig ut i trädgården så skall du se att kanterna blir lite mjukare...
  Rock on!
  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Det är nog bättre, på med solglasögon och sippa vin och kisa lite vänligt mot omvärlden. Ska testa det också!

   Radera
 3. Det er helt greit å bråke litt selv det er være å høre på andre he he.
  Men flisemaskinen er nyttig og en fint hageredskap.

  God sommerkveld fra Marit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant. Vem blir glad av gnäll? Och hur mycket hjälper det? Kram!

   Radera
 4. Ja men en sån behöver ju jag! Bra tips! Och sån finfin soffa du fyndat. Måste nog spana in mitt Åhlens också. Kanske går det att göra fynd där med.. Men då måste man ju åka in till stan. Och det vill jag ju helst undvika...
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad över soffan! Den fick sällskap av två stolar också, strax över en hundring för stolarna. Mycket bra, mycket bra. Kram!

   Radera
 5. Grattis till semester! Njut av bara den nu! Grattis till soffan också, vilket kalaspris. Jag hade också slagit till.
  Flistugg, varför har jag inte tänkt på det? Så otroligt praktiskt! Man har ju ständigt "småskrot" som annars hamnar i skogen. Eftersom det finns fler som börjar ha en mager plånbok så får tuggen stå på önskelistan tills vidare ;-)

  Kram, Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och allt dåligt humör som man bara mal ner! Fantastiskt. Jag använder tugget till gångarna i mitt trädgårdsland. Bra när man har lerjord, då slipper man bli geggig även om det har regnat. Kram!

   Radera
 6. Skönt med semester, en tid för vila.
  Ja, trädgården får man se på med smala ögon lite då och då tycker jag.
  Är det inte storm så är det regn eller annat vädermässigt som ställer till det bland växterna. Här har det regnat en hel del och det syns i alla sommarkrukor att 1-åringarna är nästan redan klar för komposten. Håhåjaja, mycket slit för liten tid....

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, smala ögon får det bli. Och så ska jag komma ihåg att det är ganska jätteont om blommande saker just nu i mitten av juli. :-)

   Radera
 7. Skulle ju också skriva att som svar på din fråga om hur hög Parasollstånds - Synelesis palmata blir gissar jag mellan 50-80cm :=)

  SvaraRadera
 8. Pensionärskan med tajt budget, dvs undertecknad, gillar Julas rabatterade priser och även utbudet av grejer. En tuggmaskin är säkert bra även om jag föredrar låta maskar och svampar göra jobbet i skogen istället. Faktiskt ett billigt alternativ till Jula;))!
  Ha't!/Anja

  SvaraRadera
 9. Min flistugg är en av mina (få) älsklingar i trädgården. De andra är trimmern och gräsklipparen. Sen finns det inte så många fler apparater hos mig.
  Nu står det en likadan soffa som du köpt på Åhléns hemma hos mig fast ute då förstås. Ska sätta taklök och andra fetbladingar så att det blir som en dyna. Ska bli kul att se om det funkar.
  Kram från EvaLinnea

  SvaraRadera
 10. Hoppas trädgården smilade upp sig lite bättre efter det här inlägget! Det är ju ett "ge och ta" - trädgården får ju också ge, inte bara ta. Ouppfostrat!
  Gillar ditt uttryck angående att läsa böcker (i en kommentar hos mig): "hjärnan får gå på ko-släpp" - så det har jag adopterat! ;)

  SvaraRadera