onsdag 8 maj 2013

Vitsippor överallt på tomten - varför?


Vitsipporna är jättevälkomna hem till mig. Men från att inte haft en enda på tomten har jag nu massor på gång - överallt.

Roligt och mysko. Vad kan det bero på? Kan de komma från ett år till ett annat? Beror det på väder? Myror? Besök av bajsande djur?

39 kommentarer:

 1. Vet du, jag funderade på precis samma sak här om dagen. Jag har haft en i princip "vitsippefri" tomt men i år finns de nästan "överallt". I rabatterna, gräsmattan, stenpartier....Fascinerande, och jag undrar också hur de kom dit?
  Men fina är de, heller Vitsippor än ogräs:-)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nähä, vad lustigt! Alltså, det är verkligen en explosion. :-)

   Radera
 2. Du er heldig - her vil de ikke gro, selv om jeg har forsøgt at 'låne' nogle i skoven :-)

  SvaraRadera
 3. vackert med vitsippor jag har bara en liten tuva.
  måste väl vara fåglarna som spridit ut frön eller har du köpt ny jord och spridit ut,
  en gång köpte jag en storsäck jord av kommunen och fick en himla massa nya sorters ogräs på köpet
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske. Men jag förstår det inte riktigt. Där vitsipporna står har jag absolut inte spritt ut någon jord?

   Radera
 4. Även jag har hitta vitsippor i en rabatt i år!? Superförvånad men sen kom jag på att jag antagligen varit så nitisk att gräva bort dem varje år och svurit över kirskålen... Ser ju nästan likadana ut ju!?
  Men i år har jag hållit på med lite annat innan jag tagit tag i rensningen så blommorna hann slå ut... Nu har de fått flytta till min nya vita rabatt :)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha! Ja, jag fattar nada. De står i gräsmattan (eh, mossmattan), i kanter mot åkern, mot hästhagen - överallt! Verkligen en invasion! Och jag har inte gjort något annorlunda. Inte struntat i att klippa gräset någonstans eller så (ifjol alltså).

   Radera
 5. Det samme her! Her har det alltid vært mye av de, men i år er det mer enn noen gang. Kanskje de likte alt regnet som var i fjor?

  SvaraRadera
 6. Mina dubbla vitsippor har ökat ut i år, men inte som hos dig.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir ju lite peppad här, om de här flyttat in så kanske det är läge att satsa på lite dubbla vitsippor och annat kul. De borde ju också trivas då?

   Radera
 7. Lyckliga du! Jag har inte en enda hos mig.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! Från noll till hundra (minst) på en säsong.

   Radera
 8. Det är vackert med Vitsippor så det är bara att njuta av dessa :)
  Själv har jag tyvärr inga Vitsippor
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Ser samma fenomen hos dottern, hon har vitsippor på sin tomt, och i år är de fler än vanligt, t.o.m. hemma hos mig i min rabatt där jag inte haft några, poppar de upp. Det får de gärna göra, för jag gillar dem. Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så otroligt lustigt. Skulle vilja veta mer om hur det funkar. :-)

   Radera
 10. Vitsippor, ja- vem vet hur de hittar hem till en. Det är lite samma hos mig. Vitsippor och liljekonvaljer är hos mig riktigt invasiva varav liljekonvaljerna är värst. Ja. Kan du tänka dig att man kan ha för mycket av det goda? Du får gärna komma hit och gräva upp 100 kvm liljekonvaljer. Då har jag ändå kvar 100;)!
  Ang. mina rosenskäror: Självklart dopade jag dem med ljus och värme tiiiidigt i vårvinter:)!/Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, med liljekonvaljer kan jag tänka mig att det blir väl häftigt. De nöjer jag mig med att titta på i skogen. Vitsippor har jag till godo att märka effekten av. Än så länge är de trevliga, men jag blir ju sur om de tar över mina rabatter så klart. :-)

   Radera
 11. Tack för din kommentar inne hos mig.Fin blogg,med blommor,gillar.;)Ulrika

  SvaraRadera
 12. Jag har också tänkt på att det är ovanligt många vitsippor i år, både på vår tomt och i grannskapet. Kanske har det varit ovanligt gynnsamt år för sipporna./ Kram Titti

  SvaraRadera
 13. De vet var de är välkomna :)

  SvaraRadera
 14. Vilket trevligt mysterium! Trevligare än brännässlorna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Rensade nässlor som en tok igår. De är verkligen överallt de också.

   Radera
 15. Jag har också funderat men den är så fin och vårlig att det gör inget :)

  SvaraRadera
 16. Ja si det, men ett vakkert syn er det tenker jeg.
  Ha en fin dag.

  SvaraRadera
 17. Nei dette har jeg ikke noe svar på...men veldig rart.
  Nydelig er det:)
  Spørsmål om potetene...jeg har sett forsøk der de satte potet uten forspiring og det ble like mye potet som med spiring...så kanskje prøve halvparten av hvert?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för potatissvaret. Ja, kanske det? Eller också får jag helt enkelt tåla mig och sätta allt på groning. Lägga ovanpå lite jord kanske? Det såg jag i någon tidning att det gav större groddar (?).

   Radera
 18. Jag har också mycket mer än vanligt, det måste bero på något naturfenomen :-) Ha en fin helg.
  /Liv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typiskt mig att vilja ha ett rationellt svar :-)
   Ibland får man bara njuta av hur det blir. Trevlig helg!

   Radera
 19. Jag har en tuva vitsippor i kattgården, och den har vuxit lite för varje år. Fuderar på att flytta några av dem till en rabatt, de är så fina.

  SvaraRadera
 20. Hvitveis sprer seg med horisontal jordstenge noe som gjør at den raskt kan spre seg og bli et teppe. Ellers er den sikkert litt følsom på vinter og andre ting i omgivelsen som andre planter slik at mengde kan variere fra år til år. Tilgang på fuktighet kan og ha betydning da planten utvikles veldig tidlig, lenge før det f.eks blir blad på trærne. Jeg har masse av dem i plen og bed, synes de er herlige!!!

  SvaraRadera
 21. Jordstengel skal det stå, skal jeg skrive norsk må jeg ihvertfall skrive riktig.......... Håper det tilfredsstiller ønsket om et rasjonelt svar.

  Brita

  SvaraRadera
 22. Vitsippor är så välkomna på våren, man blir glad att hitta de första, men...
  Jag har mer och mer vitsippor bland mina olika perenner och det gillar jag inte. Vitsippornas rötter växer som länga, kraftiga horisontella strängar en bit ner i jorden och det kan bli så mycket vitsippsrötter att de faktiskt kväver andra växter. Jag hade en stor, fin, gammal pion som började se alltmer vissen ut. Pionens rötter var genomborrade och liksom uppätna av vitsippsrötterna. Inte kul. Så gärna vitsippor men inte inne i rabatter utan i trädgårdens vilda del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, det trodde jag inte om de små späda söta varelserna. Då får jag vara glad att de håller sig i gräsmossmattan då.

   Radera