lördag 10 januari 2015

Njuter av rea-amaryllis

Amaryllis behöver väl inte bara betyda jul?

Jag slog till när Blomsterlandet reade ut knölarna för tio kronor styck, och så slog jag till på en enorm amaryllis som kostat 250 kronor och som nu var nedsatt till 50. Den största jag sett!

Och ja, jag tycker de är fläskiga och fina. För mycket av allt och det är precis vad som behövs nu.

Dessutom livar de upp i vardagsrummet vars tapeter vi börjat riva ned för att tapetsera om (uj vilken tid allt tar för oss). Det är nästan så man inte ser röran för de ståtliga blommorna (nja).

Tipsa mig gärna hur jag får i alla fall den stora knölen/löken att blomma om! Gäller det att näringsvattna efter blomningen? Plantera ut till sommaren? Hur gör ni?

14 kommentarer:

 1. Vilka härliga fynd och den gröna ytterkrukan så söt.
  Jag gör precis så som du föreslår, näringsvattnar, planterar ut i halvskugga, väldränerat. Ta in till hösten, ställa mörkt och glömma bort. Kanske kommer det då nya knoppar i januari februari.
  Lycka till!
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska faktiskt testa! Den största av amaryllisarna är så maffig att det kan vara värt ett försök. :-) Jo, och ytterfodret är en majolicakruka, fyndad förstås!

   Radera
 2. Gillar amaryllis mer och mer för varje år sedan fler färger en julrött blivit vanligare.
  Jättefin härligt overthetop du hittat till vrakpris. Till skillnad från hyasinter som jag också gillar skarpt så känns amaryllis mer tidlös. Grattis till kap helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag är förvånad över hur nöjd jag är. Men jag slog faktiskt till på ett gäng hyacinter också för fem spänn styck. Doften . . . Och ja, helst amaryllisar som inte är röda. Precis som om det skulle göra något att julen är över, men där gick gränsen tydligen.

   Radera
 3. Jag älskar rea! Särskilt på växter hihi, har köpt på mig massa hyacinter som har livat upp allt möjligt härikring. Någon gång ska jag våga mig på amaryllis också och försöka få dem att blomma om. Känns ju helt fel att slänga bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst! Jag är hopplös, har ingen förmåga att stå emot alls. Har också köpt på mig hyacinter - de får däremot vara knalligt rosa eller vad de vill. Underligt. Och visst känns det helgalet att slänga bort!

   Radera
 4. Fantastisk amaryllis! Ja, som du skriver er for meget af alt præcis, hvad vi behøver nu, men vi venter på våren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske ska åka en sväng till blomsteraffären igen . . . :0)

   Radera
 5. Jag har lyckats några gånger när de pysslats om till värmen kom och sedan bott ute. När de blommat om har det varit under den period de blommar naturligt, dvs mitt i sommaren. Lycka till! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå! Sommaramaryllis! Det vore inte helt fel det heller tror jag. Nu måste jag bara testa!

   Radera
 6. Amaryllis kan man inte ha för många av, har en polkagrisrandig och vit som blommar nu, har tänkt flera år att försöka få dem att blomma om, men har glömt bort knölarna, och då blir det inget. Lycka till, hoppas du lyckas. /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mja, ska göra mitt bästa. Men jag vet ju också hur jag är. Vi får se hur det går med det. :-)

   Radera
 7. Vilka vackra Amaryllisar! Riktiga rea fynd. Jag har försökt flera gånger att få dem att blomma om men är kass på det tydligen. Har ännu inte lyckats.. Jag önskar dig lycka till :)

  SvaraRadera
 8. Vilka snyggingar! Äääääääääälskar vita amaryllisar, förutom de röda jag köper till min mammas ära 23 december. De SKA vara röda.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera