måndag 7 oktober 2013

Här bodde Frida som blev 109 årDet här blir bara en liten början till en berättelse om det här huset. Stugan, eller det som är kvar av den, har ett vackert läge precis vid den lilla vägen.

En väg som faktiskt är betydligt bredare och i bättre skick än när Kjell pinnade på småpojksben här. Hur i hela friden kan jag veta det?

Jo, längs den här vägen gick nästan alla som bor i vår by när det var dags för byfest i somras. Då var jag en av värdarna. Då får man ju hitta på vad man vill för hyss, och då bestämde vi oss för en torpvandring för att få reda på mer om bygden vi bor i.

- Det här var bara en grön gräsväg då, två hjulspår och inget mer. Det här är rena E18 jämfört med då. Trots det genomfördes faktiskt novemberkåsan på den här vägen, sexdagarstävlingen, berättar Kjell.

Även om man är nyinflyttad är det kul att veta mer, och husresterna kittlar verkligen fantasin. Och som vanligt överträffar verkligheten fantasin. För i det lilla huset som jag visat bilder av förr på bloggen bodde ett par som många kom ihåg.

Om jag uppfattade namnen rätt är det Gottfrid och Frida Karlsson. Frida föddes 1886 och levde fram till 1995, hon blev 109 år.

Frida föddes i Kungsåra och gifte sig med Gottfrid Karlsson. Som en av 13 syskon började hon jobba när hon var åtta år.

När hon gift sig flyttade paret till Målhammar. Men, blev livet lättare? Nja. Mjölkningen började fyra på morgnarna. Efter att ha sparat och knogat kunde herr och fru Karlsson köpa det lilla huset och ladugården som hörde till. Här bodde de en lång tid tillsammans.

När paret flyttat till sitt nya hus började Gotthard jobba som förstekusk hos Evas farfar.

När mannen blev sjuk och dog flyttade Frida till det mindre Juppebo, ett stenkast bort längs vägen. Där bodde hon i många år.

I början av 60-talet flyttade hon till ett hus som låg närmare landsvägen, och 1965 flyttade hon till Ändersta, Kungsåra. När hon blev äldre flyttade hon till äldreboendet Södergården.

När hon dog var hon västmanlands äldsta.

Bland dem som gick på vår byvandring var det många som mindes speciellt Frida.

- Hon var skicklig på att göra smör. Det stod folk på kö för att köpa hennes smör. Hon var också duktig i trädgården och hade mycket blommor.


Nu brassar jag på med bilder från vår torpvandring, en härlig dag i augusti med högsommarvärme och gott humör! Här syns Gottfrids och Frida Karlssons lada.

 Och här resterna av huset. Äppelträden står troget kvar och vaktar.

Här tittar gänget på kartan som ritats av en äldre man med gott minne. Det är den som syns överst i inlägget.  Juppebo syns här. Det ligger snett mittemot Gottfrids och Fridas lilla hus.

Juppebo.
Är det någon som inte vill vara med på bild på den här bloggen är det bara att vifta med ett öra så tar jag bort den bilden. Mejl, besök, brev, en kommentar här på bloggen - alla sätt att säga till går bra. Och detsamma gäller förstås om du har mer att berätta! :-)9 kommentarer:

 1. Vilken tur att jag inte är med på den resan därför att OM du skulle ha fotat mig skulle jag gapa högt...;)))!
  Men, bortsett ifrån den saken så måste det vara ett roligt minne från sommaren och tänk så bra att lära känna sin egen bygd. /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett jättefint minne från sommaren. :-) Och det bästa är att vi delar ju det här allihop.

   Radera
 2. Så kul med torpvandring, och så många som var med!
  Härligt när dessa berättelser förs vidare till folk i bygden, (och även till oss andra).

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Hans! Du fattar att det var det här jag menade med att göra en Hans eller hur? Mycket tack vare dina berättelser som det här blev av!

   Radera
 3. Jag kommer ihåg Hans berättelser och tycker sånt här är superkul...
  Det groggar verkligen fantasin!
  Ni ska vara glada att så mycket gammalt finns kvar för det finns det ju inte så mycket häromkring.
  Det skulle vara Grindstugan då, där tavlan Grindslanten målades!

  Må bäst!
  Kramar

  SvaraRadera
 4. Och jag groggar, inte utan tycker det triggar ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar! Och visst triggar det fantasin. Tänk att få göra en levandegjord historievandring här. Har en kompis som ägnar sin fritid åt att vara karoliner, allt är historiskt korrekt i allt från klädsel till språk och utrustning. Uj, uj. Det vore faktiskt fantastiskt roligt!

   Radera
 5. Herlig innlegg Bettina!
  Så fint å finne ut av historien og vite litt mer om stedet en bor:)
  Spennende lesning dette:)
  Ønsker en fin kveld:))

  SvaraRadera