lördag 28 april 2012

En sunken garden på en kulle?

Ibland är det tur att man inte tänker efter så himla mycket före. Det får bli efter istället ... :-) Har stretat med lass efter lass med halvkomposterad trädgårdskompost till en liten kulle vi har på tomten. Snälla sambon startade motorsågen och kapade bort förtvinade syréner som växte på kullen. Borde jag kanske ha reagerat här? Antagligen. Det är inte mer än en decimeter jord ovanpå en granithäll.
Fick alltså improvisera lite. Jag vet att jag vill ha en liten läsplats här. Med utsikt över åkrar och skog, ett ställe att njuta av kvällssolen på, lite grand i fred. Så här blir utsikten (ignorera gärna det röda "hundhuset" och ersätt i tanken med ett växthus, ett kommande projekt):
Skottade helt enkelt upp det som inte är helt bra "jord" till en hästskoform runt lilla läsplatsen. Från början hade jag tänkt peta ned mina reafyndsavenbokar som insynsskydd. De har mått så bra under vintern där de stått i köksträdgården.
Men avenbokarna kan väl knappast överleva i den magra jorden på berghällen, även om jag fjäskar med kogödsel och planteringsjord. Eller kan de det?

7 kommentarer:

 1. Så härlig din läs- och utsiktsplats ser ut! Förstår att du vill sitta där. Tveksamt om de klarar sig och det bara är berg under. Finns det springor, jag tänker ifall du skulle göra någon upphöjd variant och att rötterna kan leta sig ner mellan dem? Men jag är absolut ingen expert på detta så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Camilla!
   Näej, precis. Det är nog tveksamt. Jag funderar på rönnspirea just nu, Sorbaria Sorbifolia Sem. Det är nästan lite ogräsvarning på dem tydligen, och det kan nog passa bra ;-)

   Radera
 2. Du har en svår nöt att knäcka! Du behöver nog på nåt sätt se till att få mer djup på jorden.. du kan kanske bygga upp med stenar som stöd... som en liten stenmur och sen plantera avenboken i den!?

  //Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med en liten stenmur är nog inte så dumt!

   Radera
 3. underbar plats för läsning iallafall men kan bli svårt med nått stort träd där , kanske buskar??
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, buskar är nog mer lagom :O)
   Ha en härlig söndag, Berit.

   Radera
 4. En läsplats låter helt fantastiskt. Många växter är mer tåliga än man tror så det är bara att prova sig fram har jag upptäckt. Min exsvärmor planterade en hängsälg bredvid en liten läsplats på en stenhäll som hon täckte över med torv och jord. Det blev väldigt fint.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera