tisdag 22 januari 2013

Svårt med engelska växtnamn?

Google i all ära, men ibland vill man ju veta att det är rätt.

Har ni sett att Impecta börjat sätta dit det engelska växtnamnet på de flesta av sina växter, i den där rutan där såråd och sådant står.

Praktiskt!




Kålrabbi | Grönsaksväxter | Brassica oleracea 'Logo' |

21 kommentarer:

  1. Hei Bettina. Jeg hadde faktisk ikke tenkt over det før du skrive om det nå, men det høres jo litt tungvint ut :-)

    Du stilte forresten noen spørsmål på min blogg. Her kommer svar: :-) Huset ligger i sone H3/H4, så med andre ord var det viktig for meg å plante fikentreet lunt i en del av hagen som er ekstra mild - og dermed kan kategoriseres som sone H2/H3. Den sorten fiken jeg har plantet i hagen er en Ficus Carica "Brown Turkey" som skal kunne takle sone H3. Planten kjøpte jeg på Plantasjen.
    Jeg har også noen Ficus Carica "Desert King", men de er litt mer frostfølsomt. Skal takle sone H2/H3, så for sikkerhets skyld vinterforvarer jeg disse mørkt, men frostfritt i kjelleren om vinteren. Når de blir for store for et liv i potte kommer jeg nok til å plante disse også ut i hagen.
    Et tips- du kan nok ha fiken og andre planter utendørs i soner høyere enn sone H3 om du plasserer dem helt ved en sørvendt vegg eller mur. Husk at disse plantene er avhengige av god drenering om de skal overleve vinteren! :-D
    Ha en fortsatt fin kveld.
    Stein

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Stein! Å det är så roligt att läsa om odlariver. Ska bli kul att se hur dina träd kör igång till våren. :-)

      Radera
  2. Japp, det är viktigt med växtnamn. Jag köpte en vit blomma / växt på plantagen i somras och planterade... i går googlade jag på det latinska namnet och får inte fram samma växt som står på etikettens baksida. Där står det:Sidenört
    Det är överhuvudtaget inte ens lik den jag har planterat! På en Hollänsk sida hittade jag min växt och det enda vettiga? som stod där var att den kallades för choke-dog -plant!? Herregud...har jag planterat en växt som stryper hundar? Stackars min Jack-Russel ;)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte vågar den mopsa sig mot dig! Det är bara att knipsa lite högt och demonstrativt med trädgårdssaxen inom synhåll för stryparplantan. Men usch, du tror inte den är giftig för hundar? Att det är därför den kallas så?
      Kram!

      Radera
    2. Jag vet faktiskt inte men blev lite oroli... på riktigt! Jag ska försöka googla lite till på den!

      Radera
    3. Gör det! Ska också försöka hitta ngt om den.

      Radera
  3. Ibland blir man ju så fundersam när man googlar och får upp det ena konstigare än det andra. Måste genast spana in mina fröpåsar...
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å, jag måste korrigera mig själv. Vet inte om det gäller fröpåsarna, men det gäller i alla fall infon som finns på webbplatsen. Det var därför jag blev glad, då kan man ju slå så mycket lättare på plantnamnen. :-)

      Radera
  4. Det såg jag inte när jag beställde. Men det var bra, för det där med växtnamn på engelska kan vara lite krångligt ibland.
    Trevlig kväll!

    SvaraRadera
  5. Google skall man absolut inte lita på, kan bli väldans konstiga översättningar har jag märkt.
    Inte lade jag märke till detta när jag beställde från impecta, fast jag beställer efter bilden oftast och struntar i namnet, bara blommorna är fina :-)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag kör oftast enligt samma princip! :-) Men - ibland ser jag en fin växt i ngt engelskspråkigt program eller i ngn tidning, och då vill man ju veta vad det är, på svenska.

      Radera
  6. Det går ikke an stole på Google translate nei. Jeg foretrekker latinske navn, for de er like i hele verden ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Latinska namnen är bäst, men man får ju inte alltid dom. :-)

      Radera
  7. Ja ibland kan man få sig ett gott skratt av översättningar på Google! Hoppas förkylningen är borta för dig nu!? Ha en fin dag! Kram Iréne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror jag har haft flunsan på riktigt! Och jodå, allmäntillstånd och ansiktsfärg återvänder en grad varje dag. Tack för att du frågar! :-)

      Radera
  8. Jeg har fått meg en god latter mer en engang, jeg er ikke så god på latinske navn men det er vel det som er tingen.

    God kveld fra Marit.

    SvaraRadera
  9. Det är ju bra med de Engelska namnen också om man vill kolla upp något. Annars tycker jag att det är lite förvirrande med namn-etiketter som ofta inte stämmer. Men det viktigaste är ju ändå att man tycker om växten. Och google-översättningar är ju för roliga, ibland får man sig verkligen ett gott skratt!/Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis. Ibland får man ju syn på någon godbit ...

      Radera
  10. Det är förstås roligt med de inhemska språknamnen också även om jag personligen inte bryr mig om de engelska.
    SKUD, Svensk kulturväxtdatabas, brukar skriva växtnamnen även på da, no, en och finska om det finns ett relevant namn på dessa språk.

    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Jag läser gärna engelska tidningar, och ibland fladdrar det förbi någon godbit som man vill veta vad det är. Jag tänker liksom inte på att söka på skud, men jag ska spana in den databasen mer till helgen. Det blir skoj! Och så bra att den är kvar, har förstått att den varit utrotningshotad ett tag.

      Radera