måndag 7 januari 2013

Grönt! Odla egna grönsaker

Foto: Charlotte Gawell / Norstedts


Är hostig och sjuk och sitter och tittar i en trädgårdsbok jag fått. Grönt! Odla egna grönsaker av Karin Eliasson, med fina foton av Charlotte Gawell.

Bläddrar och blir förundrad över hur fullständigt immun jag kan bli mot böcker. Till slut ser alla trädgårdsböcker likadana ut.

Missförstå mig rätt. Boken är kanon för en nybörjarodlare, här finns alla avsnitten som ska vara med. Jordberedning, gödsel, favoritsorter bland potatis, odla kål och odla bönor och odla gurka och tomat.


Foto: Charlotte Gawell / Norstedts


Foto: Charlotte Gawell / Norstedts


Det är snyggt, det är enkelt och lockande skrivet. Och fullständigt ointressant - för mig.

Tror inte jag har läst en bättre bok än den Karin Berglund var huvudredaktör för, Din trädgård. Den fick mig att bli alldeles galen av längtan efter pioner och träd och att odla egen mat.

Undrar vad det är för böcker som skulle kunna få igång mig nu. Perenner av paret Hansson gillar jag. Den använder jag mest som ett uppslagsverk. Hannu Sarenströms tidiga böcker har jag också läst, gillar mycket.

Men inspiration. Ja, gillar Oudulf, och kollar i hans böcker. Men mer då? Har ni förslag på fler böcker för en sjukling att skicka mannen till biblioteket efter?

Om ni följer länken till Grönt! så kan ni läsa lite på prov på Bokus.

Bokomslag Grönt! : odla egna grönsaker (inbunden)

24 kommentarer:

  1. Å vad jag känner igen mig! Väldigt många trädgårdsböcker just nu är samma samma och helt ointressanta! Jag gillade Gunnel Carlsons Min gröna passion. Det kanske kan vara något?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har jag faktiskt inte tittat i. Det måste jag absolut göra! Tack för tipset! :-)

      Radera
  2. Jag föll pladask för Peter Korns bok som jag fick i julklapp, http://www.peterkornstradgard.se/bok.html. En liten "varning" dock - detta är ingen "vanlig" trädgårdsbok. För att uppskatta boken bör man nog vara lite mer intresserad av ståndorter och odling på växternas villkor än genomsnittet. Hög nördvarning alltså men för rätt kategori trädgårdsnördar är detta en bok man älskar och inte vill lägga från sig. Peter beskriver och förklarar på ett bra sätt och bilderna är alldeles UNDERBARA!

    Tråkigt att du är sjuk! Hoppas du kryar på dig snabbt!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska ge Peter Korns bok en andra chans. Hade för bråttom när jag kollade igenom den första gången. Hög nördfaktor är ingen fara, det är snarare ett plus. Det är nog faktiskt just det jag längtar efter, nörderi och passion! :-)

      Radera
  3. Jag lånade den gamla boken Leva med trädgård av Ulla Molin i höstas och gick igång lite! Det var jättekul att läsa hennes trädgårdstankar och följa hennes arbete med sina två trädgårdar. Man märker hur hon påverkat resten av Trädgårdssverige!

    Om jag ska välja några favoritböcker i min egen hylla blir det: Trädgårdsrum av Kvant/Palmgren, Trädgårdens natur av Lotte Möller, Trädgård för tassar och tår av Susanna Hultin (liten och behändig och med en vinkel som passar mig just nu i den fasen jag är), Växtkomposition av Rosenholm. Förutom Din trädgård och Gunnel Carlssons bok, som redan är nämnda! Det kom många böcker förra året som jag ännu inte läst, men jag förstår PRECIS vad du menar med ditt inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så lustigt att så många verkar känna igen sig i det här. Det måste bero på att de allra flesta trädgårdsböcker görs för absoluta nybörjare.
      Trädgårdsrum har jag lånat på bibblan, gillade den. Lotte Möllers bok också, och växtkomposition - visst är det boken med bilder från Enköpings Drömpark. Den boken var riktigt fin, den tror jag att jag vill äga faktiskt.

      Radera
  4. Har du läst Lena I:s Köksträdgården, det gröna arvet?
    Inte ny, men verkligen matnyttig, i dubbel bemärkelse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Näej, den tror jag faktiskt att jag har missat. Hon är ju kanon, så det borde passa. :-)

      Radera
  5. Usch, är du också sjuk... då är böcker bra. Jag har en sak till dig på min blogg, krya på dig :-)
    /Liv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Liv! Det där ska jag pyssla med i morgon. Det blir kanon :-)

      Radera
  6. Kolla här på mitt gamla inlägg. Alla tre befinner sig i gränslandet mellan fack och fiktion. underbart tycker jag.

    http://annavattenkannastradgard.blogspot.se/2011/07/en-tradgardsodlares-bildningsvag.html

    Krya på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Å, ska genast glutta.

      Radera
    2. Svenske hagebøker har jeg dessverre liten peiling på. Les en god krim:)
      God bedring.

      Radera
    3. Tack Elin! Näej, jag tror att jag är den enda nordbo som är immun mot deckare också. Det är en genre som inte lockar mig ett dugg. Just nu tror jag mest att en pekbok skulle funka bäst. :-)

      Radera
  7. Krya på dig, några trädgårdsbokstips har jag inte. Är också nöjd ägare till "din trädgård" men om den har gjort mig till en bättre trädgårdsmästare är tveksamt. Jag tittar mest på bilderna, köper plantor och håller tummarna. ;)

    Mitt tips blir en skön roman i stället för fakta om du inte mår riktigt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mjäää, bättre och bättre. Jag vill bli förförd! :-)
      Ja, och kanske få lite tips och idéer till växter jag vill ha, eller samplantera, eller, tja.

      Radera
  8. Nei, jeg har heller ingen gode forslag angående hagebøker du kan låne. Men siden du liker juleroser vil jeg anbefale Claus Dalbys bok som heter Juleroser og påskeklokker. Den blir en nesten syk av å lese, så den er nok ikke noe for deg nå ;)

    God bedring!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det låter bra! Tror det är nyttigt med den typen av böcker nu. :-)

      Radera
  9. Kanske något om rhododendron ;-) Kenneth Cox Rhododendrons & Azaleas eller Niels Skjöldbergs bok på svenska Rhododendron, det är nog dax nu!
    Brita Johanssons böcker är väl värda att försöka få tag i. Vår vintergröna trädgård och Odla barrväxter.
    Och självklart Peter Korns bok som redan nämnts

    Ha det så bra och krya på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhå, ja, det är nog ingen idé att streta emot. Det är bara att försöka få tag på. Men barrväxter är jag faktiskt helt kall inför (än så länge).

      Radera
  10. :-) Din trädgård var min första trädgårdsbok. Jag är som sagt inne på Claus växthusbok just nu men det är ju för att jag så totalt har snöat in på växthus...
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill också totalt snöa in på något! Yyyylll. Vet bara inte vad. Kram!

      Radera
  11. Några av mina favoriter som Leva med trädgård och Din trädgård är redan nämnda. Har precis varit på biblioteket och kom hem med bl a 12 trädgårdar av Ulf Nordfjell, bra. Annars är Villaträdgårdens historia av Åsa Wilke och Lotte Möllers Tre mästare tre trädgårdar riktiga guldkorn, tycker jag.
    Krya på dig!
    Hälsar Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhå, Ulf Nordfjell är ju alltid roligt. Den vill jag glutta i. Villaträdgårdens historia har jag lånat och läst, håller med, den är mycket bra. Nördigt kul.
      Tre mästare måste jag få fatt i. :-)

      Radera