torsdag 13 december 2012

Min danska man och den gröna långkålenGröna, hårdpressade snöbollar? Nej, det är guld. Eller i alla fall vaktas det lika hårt som guld av min danske man.

Man börjar med det här (inte cykeldäcket, utan en säck med grönkål på minst tre kilo):
Ta varje kålblad och riv bort det gröna från nerverna. Samla det gröna i en gryta och skölj noga.

Koka upp 1,5 liter vatten i en 10 litersgryta med en och en halv köttbuljongtärning (om du inte har skinkspad), lägg i grönkål i det kokande vattnet - så mycket du får plats med.

Ha ganska hög värme, ångan gör att grönkålen skrumpnar. Rör runt så att all grönkål slaknar coh får plats i grytan.

När all grönkål väl är på plats i grytan - koka på låg värme i fyra timmar.
Japp. Fyra timmar. Han är dansk.

Det här är lika heligt som alla våra samlade skinkrecept tillsammans. ;-)
Nu har vi hunnit en bit i förberedelserna för Vendsysselsk grön långkål. Inte att förväxla med Sydjysk grön långkål, som är en stuvad grönkål (fullständigt skrattretande och äckligt naturligtvis).

Ställ grönkålen att svalna av, har du garage så ställ den där över natten. Annars får du ha tålamod att vänta på att den blir rumstempererad.

Vill du inte få gröna naglar på med engångshandskar i vinyl. Häll över grönkålen allt eftersom i ett durkslag. Min man ställer en skål under för han vill spara spadet till bas för soppor.

Ta en redig näve, pressa så länge och hårt du kan. Det ska bli i storlek liten snöboll. Experten säger att varje boll ska väga ett hekto ungefär, ett lass på tre kilo färsk grönkål ger cirka 12 bollar.

Det här ger kompakta bollar. De kan slås in i plastfolie, och kan frysas in. Vill du äta med en gång?

Ta en eller två bollar. Dela bollarna på mitten. Dela varje halva i centimetertjocka skivor. Det här görs för att fibrerna ska skäras av.

Släng i en rejäl dutt smör i en stekpanna, inte för varmt. Stek på grönkålen utan att bränna det minsta. Det får bli lite brunt i botten, men inte svart. Rör mycket så att det torkar ytterligare och faller isär från bollen och ser ut som mossa.

Häll lite socker på.

Nu häller den som vill grädde på det hela och låter den också steka in. Värm och rör mycket.

Jag häller på mer grädde och arbetar in när jag har grönkålen på tallriken. Den slinker liksom lättare genom magen då - om man inte tränat sedan barnsben.

Gott till stekt fläskkött, eller kokt rimmat sidfläsk om man dansk. :-)

14 kommentarer:

 1. Wow vilken tillredning! Jag gillar grönkål, men har aldrig ätit på detta viset.

  SvaraRadera
 2. Låter häftigt! Måste absolut pröva...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut värt besväret! Otroligt intensiv och härlig smak.

   Radera
 3. Ååå det så spennende ut, dansker kan lage mat og vet mye om det.
  Jeg skal snart til Danmark kanskje jeg skal be om dette når vi spiser ute.
  Ha en fin kveld, Maritklem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Gör det! Men gör det i rätt sällskap, he, he. Det är ju lite olika recept som gäller. Önskar dig också en skön kväll!

   Radera
 4. koka 4 tim.!? som den rationella husmor jag är så...?
  har redan friterad klenäter!

  så nu får det räka1

  margareta


  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man tycka! Men, då är du inte dansk ... :-)

   Radera
  2. Spennende med nasjonale retter. Det har jeg aldri spist før som du viser her. Min mann er halvt dansk og han liker veldig godt mørkt rugbrød. Jeg synes det er flott med forskjell på maten i de nordiske landene. Det gjør mangfoldet i mat større. Ha en flott kveld!

   Radera
  3. Absolut. Jag vänjer lilla magen så sakteliga vid grönkålen. Gillar verkligen smaken!

   Radera
 5. Det låter ju spännande, men tidskrävande :-) Grönkål äter jag faktiskt inte mycket, men det är gott, ska nog försöka odla lite till sommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en buddistisk övning att göra min mans grönkål. Han är ju så förtjust i slutresultatet så han ser mycket lugn och harmoniskt ut under alla steg i matlagningen. Det ädla tålamodets konst. :-)

   Radera
 6. Oj oj. jag älskar av princip långkok, ju längre tid det tar att laga maten desto godare är den per automatik. Därför måste jag naturligtvis testa.

  SvaraRadera
 7. Så underbart! Här vårdar vi traditionen med både kålrotslåda (minst 4 timmar i ugnen) och långkål av den lååååångkokta sort du beskriver ovan. Men bara till jul,annars kanske vi skulle tröttna :)

  SvaraRadera