onsdag 7 oktober 2015

Krispig inlagd squash


Jag odlar. Mannen med tålamod experimenterar med nya recept. Det är en fantastisk kombo (tycker jag).

En av årets odlingsförsök var gul squash, inga större äventyr där alltså. Bytte bara färg på squashen från grön till gul. Tycker nog att det ser lite festligare ut på tallriken om inte annat.

Mannen hittade ett danskt recept på inlagd squash, och nu när vi nallat av den ett tag ger jag den högsta betyg!

Squashen blir så otroligt spröd, riktigt krispig att bita i. Krispigare än färsk gurka.

Det blir inte mycket kvar av squashsmaken, men om man gillar picklade grönsaker är det här gott ändå. Det är rejäl vinägersmak.

Jesper tog en av de största squasharna och vägde till tre kilo (och konstaterade att den väger lika mycket som den största av våra katter). Bort med fröna, tärna grovt och fördela på två STORA burkar. Han gjorde dubbel sats av receptet.


 Bitarna som legat i saltlag över natten sköljde han av med vatten.


Och torkade ganska noga.


Även burken sköljdes av noga.

Det du ser är när Jesper är på väg att byta till lag 2.
Tricket med det här receptet är att det är flera olika lagar som bitarna ska vila i.


Här är receptet till lag 1:
 120 gram salt till 1,5 liter vatten. Koka upp och kyl av.
Häll över squashen och låt stå över natten. Jesper ställde in i kylskåp.
Innan lag två sköljde han av bitarna igen, och torkade.




Recept på lag 2:

1 liter vinäger
0,5 kilo socker
1 tesked vit peppar (hela)
2 röda chilifrukter, gärna en lång sort
1 gul lök
1 pepparrot

Skär pepparroten i skivor.
Blanda vinäger, socker och vit peppar och koka upp. Här antar jag att pepparroten också ska simma med. Ska fråga mannen och korrigera i receptet.
Skär lök och chili i ringar och lägg i den kokande lagen.

Låt svalna något och häll över squashen som väntar i sina burkar. Låt stå över natten.

Nästa dag silas återigen lagen av från squashen och det andra, men den här gången sparar du den.
Koka upp lagen, skumma och tillsätt atamon för hållbarhetens skull.
Häll lagen över squashen och det andra.

Nu är det bra om du kan hålla dig ett par dagar innan du smakar. Då är allt härligt krispigt. Vi har haft på ostmacka, haft som tillbehör till kött och fisk. Kort sagt, funkar till det mesta.

Jag får nervkrull bara av tanken på allt pyssel, men mannen ser ut som en fridsam buddha när han pysslar. Det här är ett gott och kul sätt att ta hand om riktigt stora squash på tycker jag. Vacker mat!

Här får du en länk till originalreceptet.

4 kommentarer:

  1. Vilket bra team ni är! Själv har jag bara bakat sockerkaka med squashen.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Kul när man kan hitta något nytt recept ,provar och det blir gott :) Är inte så mycket för pumpa och squash jag....men som dekoration så här i hösttider är ju pumporna oslagbara...Hihihi....
    Trevlig helg !
    Elisabeth

    SvaraRadera
  3. Ser onekligen gott ut! Detta måste jag nog testa...
    Önskar dig en skön torsdag!
    Kram Titti

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Vilken vinäger använde ni till squashen?

    SvaraRadera