torsdag 21 mars 2013

Korta strån och gift i mat


Ska vara ännu mer duktig på att odla sallad i år. En omgång potatis blir det också, kanske lite mer också. Men, framförallt sallad.

Du kan läsa i DN om allt färre livsmedel är fria från bekämpningsmedel.

Och Saltå kvarns blogg förklarar bra vad stråförkortningsmedel är för något. Det där som varit "förbjudet" sedan 80-talet.

12 kommentarer:

 1. man skulle ha ett riktigt stort grönsaksland
  och odla sjäv sina grönsaker
  de sa på Nyhetsmorron,att bland annat vindruvor är inte bra att äta att det inte räcker med att skölja av dom för bekämpningsmedelet går in i fruktköttet de har till och med hittat bekämpningsmedel i viner gjorda på druvor
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett riktgt stort. Och ha tid att sköta det.
   Tur att mina barn är ganska stora nu, hade jag småbarn skulle jag nog bli helekologisk och lite lättare manisk tror jag. :-)

   Radera
 2. Ja nu tycker jag att det får vara nog! Denna artikel kom dagen efter min utbildning i Säker bekämpning... Har fått mycket att tänka på i dessa dagar.
  Nästan hela vår baksida i trädgården består av grönsaksland så jag har kanske tur när det gäller att kunna odla en del själv. Men det är skandal att det inte görs mer för att slippa alla dessa kemikalier i maten!!
  Ooo jag kan skriva länge om detta men det ska jag inte göra här!
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, håller med. Det är mycket ledsamt. Både för min egen del och för jorden som ska ärvas. Fin kväll!

   Radera
 3. Jeg blir redd når jeg leser sånt. Hva er det vi får i oss hver dag og mange ganger om dagen? Ha en fin kveld! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med. Skulle verkligen vilja ha en miljömärkning jag kan lita på. Och en rättvisemärkning.

   Radera
 4. Men vad håller mänskligheten på med egentligen... Ska vi behöva tillverka vårt eget mjöl hemma också för att vara säkra? Stråförkortningsmedel! Aldrig hört talas om. Vindruvor har jag slutat köpa, men glöm inte russin och vin. Är ekologiskt vin säkert? Vad ska man tro på?... Jag blir så trött när jag handlar och försöker tänka på miljö och hälsa och det är nästan omöjligt att hitta bra livsmedel utan gifter, plast mm i affären.
  Det blir definitivt mer odlande här också, men i år ska salladen in i växthuset för sniglarna tänker jag inte bjuda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man undra, verkligen. Och lite snål får man vara, tycker jag, mot sniglar i alla fall.
   Jag tänker försöka handla mer kött av bönder som bor här i närheten, jag har tur som har både lammuppfödare och en lantbrukare med köttbesättning (hoppas han får till sin gårdsbutik i sommar). Men det är definitivt sjukt att vi ska behöva tänka så.
   Vin ska jag ha ikväll, vare sig det är med eller utan kemikalier! :-)

   Radera
 5. Hihi nu lägger jag mig i debatten här..fast med kött å mjölk, svenska konsumenter är många gånger inte ärliga, frågar man om de kan köpa svenskt kött t.ex så kan de det, några kronor mer är inga problem men tittar man i deras kundvagnar...ja vad ligger där, tro!!?? Som du skriver här så..kan vi lita på all märkning?? Jag dricker bara egenproducerad mjölk, hämtar i tanken! Ha nu en fin helg! Kram Iréne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör du rätt i! Och jag tror att du har jätterätt också. Själv funkar jag lite underligt. Jag köper inte danskt fläskkött längre, jag kan inte glömma bilderna på plågade danska grisar som kablades ut för något eller några år sedan. Däremot köper jag glatt nötkött från Irland när det är billigt. Eller från Argentina. Det är ju inte riktigt konsekvent eller klokt ... :-)
   Men - jag väntar på att bonden ska öppna sin butik, då ska jag CYKLA dit och handla.

   Radera
 6. Heisann!
  Vi burde ha sluppet å bli utsatt for farlig mat.... ikke griet å unngå for alle oss som er avhengig av tillit til de som produserer.
  Har skrolla litt nedover og tatt en kikk på de seneste postene. Ja, vi har blått her også. Det tar tid for varmen kommer - selv om det er nydelig sol på blå himmel.... det er vel derfor det er så kaldt fremdeles! Go´påske ;:OD)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, vi borde kunna lite på att maten är okej och utan gifter.
   Och suck, kylan håller i sig. Men - solen skiner - jag nöjer mig med det! :-D Glad påsk på dig också!

   Radera