På tomten till ett av de första hus som byggdes på området Berghamra i Västerås står en bastant madame.
Ägare två till hus och träd har fått höra att det här är västmanlands enda äppelträd av sorten
Husmoder.
Kvinnan som växte upp i huset (hon närmar sig 70 nu) berättar om hur illa hon tyckte om äpplena som barn. Husmoder är ett mycket praktiskt vinteräpple, håller sig hur länge som helst.
Barnets dom: stenhårda, torra och urtråkiga. Kvinnan har än i dag svårt att äta äpplen. :-)
Visst är det ändå kul att det får stå kvar, trots att det inte vill bära frukt varje år numera.
Ååå... Husmoder var ett eländigt litet äppelträd som växte på tomten när vi köpte förra huset. Nä dem var nog inte så goda de där äpplena men stora. Lyckades ympa en gren i ett annat träd. Och så småningom rök det lilla trädet för en växande damm. Skulle så småningom gärna få tag i ympris. Var rädd om henne - har för mig att pajen blev våldsamt god :)
SvaraRaderaInte mitt träd dock. Men jag har också hört att det ska vara ett gott äpple - om man gör mos eller paj eller så. :-)
RaderaRoligt när det finns en historia och minnen med ett träd även om de inte är rosenskimrande. Ser ut som om nån beskurit det kraftigt och sen struntat i det. Vackert träd på ett säreget sätt. Ger ju skugga och karaktär även om det blir si och så med frukten. Kanske fåglarna gillar äpplena. Man kan undra hur gammalt trädet kan vara.
SvaraRaderaHa det så gott
Anette
Mannen som byggde huset var mycket trädgårdsintresserad, och kvinnan som växte upp i huset är född 1947. Hm. Misstänker att trädet kanske är jämngammalt med henne?
RaderaMja, till och med jag ser att beskärningen är sisådär. Massor av vattenskott. Svåra grejer det där, som är bra att låta andra sköta ibland.
Äppelträd, trodde nästan det var en pil... Kanske skulle det sätta frukt igen om det fick en föryngringsbeskärning? Men med tanke på åsikterna om frukten kanske det är bättre att behålla karaktären. Den är stor! :))
SvaraRaderaJapp! :-D
RaderaHusmoder ärvde vi då vi köpte huset! Ett "krigsäpple" varje år massor med frukt - inte goda alls - men senare i decem. jan. då tar jag fram Husmodern ur källaren - doften oh, fräscha och mycket goda
SvaraRaderaJaha! Vad kul. Äter du äpplena som de är eller lagar du till äpplet på något sätt? Typ mos, menar jag.
Raderainnan de åker ner i källaren så gör jag mos (avsikten med Husmodern är äppelmos i kristid) senare så äter vi äpplet som är god. men eftersom äpplena är så rikliga så blir det både mos igen och ät-äpple, äppelbitar i sallad och äpple överlag i maten så långt fantasin sträcker sig. Koltrasten får de sista.
SvaraRaderaVilket äppelträd! Spännande tycker jag. Fantastiskt ändå att äpplena håller sig så bra över vintern.
RaderaHej igen!
SvaraRaderaTack för ett gott morgonskratt nyss! På väg till svägerskan nån mil bort finns en by där alla verkar överens om att julen varar till påska och granarna är tända hela januari också. Nu har jag vant mig vid att deras jul varar längre och skulle bli verkligt besviken om de ändrade stil.
Ha det så gott
Anette
Härliga människor! Där skulle man bo! :-)
RaderaVilket häftigt trä!
SvaraRaderaVisst är hon mäktig! Önskar att hon var min . . .
Radera