torsdag 18 april 2013

Piet Oudolf och The Matrix Planting




Det här är New Yorkbor, som jobbar frivilligt för att underhålla en av storstadens klättrare på besökslistan. The High Line. En lååååång trädgård designad av Piet Oudolf.

Varför jag fick jobbet? För att jag kan hålla i stora projekt tror jag, sa Piet Oudolf när han föresläste på Nordiska trädgårdar en fredag.

Piet gav ett rart intryck. Men också intryck av en småföretagare på mässa, lite desperat och tafatt i sina försök att värva "kunder". Berätta om min bok! Sa han till engelsmannen James Hitchmough när han skulle avsluta sitt föredrag. Näej, det gjorde han inte. Vi alla fnissade lite, för att Piet var lite söt.

Och från New York till Skärholmens perennpark (stäng av ljudet och bara kolla på filmen, allt du får höra är blåst. Följ däremot gärna länken och titta både på plan och plantlista i högerspalten):



Det här är inget område som har hög status. Men de har en park designad av Piet Oudolf, mycket tack vare Stefan Mattsson.

Både Enköpings Drömpark och Skärholmens perennpark berättar vad som hänt med Piet Oudolf och hans syn på trädgårdsdesign.

- I början var det rakt och fyrkantigt. Det jag gör nu är annorlunda.

Han berättar om sin trädgård i Hummelo och visar en chockartat rätlinjig och standardrabattig trädgård på en bild från 1980-talet. Och svisch, en bild från nu. Man tror inte att det är samma trädgård.

Vad har han lärt sig då?

  • Man kan göra det enkelt, och använda en växt. Men använd en växt som är stark och hållbar och inte bara håller två år.
  • Det blir lätt att vi ser på trädgård som inredning. I år vill jag ha det och nästa år det och den färgen.
  • Jag vill ha det naturalistiskt, en mer naturlig look. Det är mer komplext och svårt att göra, ofta samarbetar jag med biologer. Och glöm inte det som ligger runt trädgården.
  • I en liten trädgård går det att experimentera, i en stor park funkar inte det. Det måste bli bra och hållbart från start.
  • Träd och buskar är basen.
  • Jag har aldrig gjort en trädgård där allt gått som tänkt. Jag har heller aldrig gjort en trädgård där allt gått fel.
  • Viktigast av allt. Våga utvärdera. Våga se om du valt rätt växter, eller om du ska tänka om. Våga lyssna på andras bra idéer och erfarenheter.
Stoppar du in en vilde i rabatten är det okej, så länge du vet om att det är en vildbase säger Piet. I en liten trädgård går det att gå och nippra och hålla efter. I en park tar vilden över.

Hela tiden pratade han om matrix planting, det förstod inte jag riktigt vad det var. Det kanske du vet mer om? Jag ville förstå det som att han använde en växt som en slags bakgrundsfärg på "målarduken" i trädgården. Och att han sedan använde accenter lite som pluttar här och där, nästan som solistväxter.

När jag googlar får jag inte det svaret på matrix planting.

Nästa term var intermingeling, rabatten blir mer som en äng, mycket mer naturlig. Allt flyter i varandra. Det här är också en trädgård som tvärtemot vad man tror behöver mer underhåll än en vanlig blockplantering. En blockplantering ger gränser och kontroll. Med en ängslik plantering måste man lära känna sina växter och veta vilka proportioner man vill ha på dem. Kort sagt, rensa och hålla efter vildbasarna.

- Det är inte så magiskt. Det handlar om pengar, sa han sedan torrt. Underförstått - det är inte så svårt att få en vacker trädgård om du har pengar.

Tillbaks till High Line.

- Så länge det är vackert får det vara (även om en växt tar över och kväver en annan, och alltså omintetgör trädgårdsplanen). Det är där jag är nu.

14 kommentarer:

  1. Spännande, både att få reda på mer om personligheten Piet Oudulf och om hans tankar. Önskar att jag kunde ha varit där.
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är jätteglad att jag kom iväg. En grej att idissla länge och må gott av. :-) Kram!

      Radera
  2. Spennende lesning! Ja, det er mye nytt å lære.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, nytt att lära och samtidigt lite befriande tycker jag. Att det inte måste vara perfekt, ens i Piet Oudolfs värld. :-)

      Radera
  3. Intressant att höra om hans tankar, stort tack för att du delar med dig! Jag hörde PO i Sölvesborg för några år sedan när han berättade om parken där. Den ligger precis vid havet och en av växterna är strandkål. Parkchefen var lätt förtvivlad, kålmaskarna åt upp kålplantorna. "Nature isn't perfect", svarade PO henne torrt... ;) Ska kolla in plantlistan från Skärholmen och se om det finns några kul växter där som jag "måste" ha. Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rolig snubbe måste jag säga. Han är verkligen beredd att ompröva och att bli utsatt för naturens krafter. Fniss. :-)

      Radera
  4. Väldig, väldigt roligt att få ta del av hans tankar och över dina egna reflektioner. Det blir lite av filosofisk resonemang och en slags problematisering över trädgårdens vara.

    Jag låter ALDRIG en växt ta över mer än jag själv vill. Då är jag där med spett om så krävs för att det är väldigt ofta en pålrot som skapar de största problemen i en rabatt;)))!/Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anja! Själv vet jag nog faktiskt inte riktigt vilken typ jag är. Jag har skött min trädgård i fem år, och väldigt mycket har hittills handlat om att rensa bort, typ syrener som har en obändlig livskraft. Hm. Spännande ska det bli att se vad jag är för typ. :-)

      Radera
  5. Denna föreläsning missade jag, tror inte de var där på söndagen, men lyssnade på några andra. Tack för trevlig läsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De föreläste fredag och lördag. Tack! :-)

      Radera
  6. Intressant ...... Tack för du delar med dig av detta!
    Ha en härlig helg förhoppningsvis med ännu fler blå blommor som slår ut :)

    SvaraRadera